Het was me een jaartje wel

31-12-2013
2 min. leestijd

Eigenlijk heb ik een hekel aan terugblikken, lijstjes en dat soort zaken die steeds aan het eind van het jaar overal verschijnen. Maar voor nu maak ik een kleine uitzondering omdat 2013 best een bijzonder jaar is geweest voor mij. Daarom een terugblik én een lijstje van enkele bijzondere momenten van 2013.

Opgestapt bij Novum
Het was een stap waar ik toch even goed over moest nadenken. Want op zich is nieuwsfotografie leuk en de samenwerking met Novum was fijn. Alleen de vergoeding was laag. Toen kwam de overeenkomst met TMG, waarbij de tarieven nog verder omlaag gingen. Voor mij de druppel, waardoor ik besloot te stoppen met Novum en daarmee ook min of meer met nieuwsfotografie. Mijn besluit leverde nogal wat reacties op, nog steeds word ik er op aangesproken. Positief gelukkig. Zelf heb ik de stap uiteindelijk ook als positief ervaren. Door nee te zeggen heb ik mezelf serieus genomen, dat sterkt mij. Bovendien heeft het weer andere deuren geopend en heb ik tijd gehad om na te denken wat ik zal gaan doen. Overigens heb ik even later ook nee tegen TMG zelf gezegd. Ik fotografeerde voor Metro, dat is overgenomen door TMG. Daardoor moest ik een wurgcontract ondertekenen waar ik geen zin in had. Een te lage vergoeding voor wat ik moest en mocht doen.

Noorderlicht Masterclass
De Noorderlicht Masterclass begon eigenlijk in september 2012, maar toen zat ik in Amerika. Begin van het jaar schoof ik aan bij een groep enthousiaste fotografen om mijn documentaire fotografie naar een hoger plan te tillen. Ik heb het geweten, zeker de eerste sessies waren loodzwaar en ik ben zwaar door de mangel gegaan. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden zeggen ze dan en daar zit wel een waarheid in. De Noorderlicht Masterclass was zeer leerzaam, niet alleen op fotografisch gebied, ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Bovendien heb ik veel inspiratie opgedaan door zo intensief met fotografie bezig te zijn. Zo’n masterclass wil ik wel vaker!

Aangesloten bij Hollandse Hoogte
Nu Novum geen agent meer van mij was, stond de deur open voor een nieuw agentschap. Hoewel ik wel mijn twijfels heb gekregen of je aansluiten bij een agentschap nog wel verstandig is. Desalniettemin raakte ik in gesprek met Hollandse Hoogte, een agentschap waar ik eigenlijk al heel lang bij aangesloten wilde zijn. Omdat ze een grote afzetmarkt hebben en omdat daar fotografen zitten die kwaliteit leveren. De gesprekken gingen soepel en mede vanwege mijn foto’s op het vervoersgebied, met name de fietsers, wilde Hollandse Hoogte mij graag vertegenwoordigen. Het geeft mij een impuls om weer meer de straat op te gaan, er is nu een betere afzetmarkt. En het werkt merk ik. Geen topbedragen, maar het loopt toch leuk binnen.

Battle Mountain 2013
Na een aarzeling of ik weer een jaar het Human Power Team Delft en Amsterdam (HPT) moest volgen, heb ik het toch gedaan. Want wellicht gaat het record toch verbroken worden. Het is een intensief jaar geworden, waarbij ik de studenten en de fietsers over pieken en door dalen heb zien gaan. Persoonlijk leefde ik ook erg mee met het team, op een gegeven moment voelde ik me soms meer teamlid dan een fotojournalist. Het HPT bestond dan ook uit een leuke groep mensen. Vlak voor de echte race viel ik nog van de trap, waardoor ik twee weken op bed moest liggen. Gelukkig net op tijd hersteld om mee te gaan naar Amerika. Daar is het, na een zenuwslopende week, uiteindelijk gelukt om het record te pakken. Het moment dat Sebastiaan Bowier uit de fiets is gestapt en blijkt dat hij knetterhard heeft gereden zal ik nooit vergeten. Doordat ik zoveel met het team heb meegemaakt was ik minstens zo blij als de rest van het team. Misschien was het wel het mooiste wat ik, op fotografisch gebied in ieder geval, in 2013 heb meegemaakt. Nooit geweten dat ik zo blij kon zijn voor de mensen die ik volg.

Op persoonlijk gebied is ook het nodige gebeurd, vooral als het gaat om mijn zoontje. Het was bijzonder intensief, inclusief een verbouwing om de woning geschikt te maken voor mijn zoontje. Maar ook hier is goed nieuws te melden. Mijn zoontje wordt namelijk een grote broer, eind mei 2014 bevalt mijn vriendin van een tweede zoon.

Wat 2014 verder gaat brengen weet ik niet. Dat ga ik vanzelf weer meemaken. Goede voornemens heb ik in ieder geval niet. Wel een plan, namelijk er een mooi jaar van maken!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Bertien van Manen overleden

27-05-2024 22:06

Afgelopen zondag, 26 mei, is de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen overleden in het bijzijn van haar naasten. Van Manen staat bekend om haar documentaire fotografie dat zich kenmerkt door intimiteit en directheid. Ze fotografeerde met een compactcamera. Die was veel minder intimiderend dan de gebruikelijke spiegelreflexcamera, waardoor ze heel dichtbij de mensen kon komen die ze wilde fotograferen.
(meer…)

Tien

26-05-2024 21:05


Utrecht, 26-05-2024 19:15

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Designpresentatie VeloX TX

In Delft presenteert het team het ontwerp van de VeloX

Eddy van Wessel wint terecht voor derde keer de Zilveren Camera

Na de nominaties is het altijd weer gissen wie er