Hollandse Hoogte

10-06-2013
1 min leestijd
8

Toen ik begon met fotograferen hoopte ik me ooit aan te sluiten bij Hollandse Hoogte. In die tijd stond het bekend om de sociaal geëngageerde fotografie. Dat was wat ik ook wilde doen, goede sociale reportages maken. Maar toen, zo vond ik, was mijn werk nog niet goed genoeg. Dat is nu anders, mijn fotografie heeft zich goed ontwikkeld. Desalniettemin was ik nog steeds niet aangesloten bij Hollandse Hoogte. Was, want vandaag heb ik het contract getekend en staan de eerste foto’s van mij in de database van Hollandse Hoogte. Daarmee is weer een wens uitgekomen en heb ik weer een nieuwe stap gezet in mijn fotografie.

Voor een aantal zal het een verrassing zijn dat ik aansluiting heb gezocht bij Hollandse Hoogte, zeker na mijn besluit om weg te gaan bij Novum vanwege de afbraakprijzen. Eerlijk gezegd heb ik ook even getwijfeld, want levert Hollandse Hoogte ook niet soms voor weinig geld foto’s? Na wat gesprekken met collega’s en het interview met de huidige directeur Bas van Beek op Fotografenondernemen.nl, waarin hij zegt dat agentschappen de fotograaf wel eens uit het verloren zijn en dat dat moet veranderen, zijn mijn twijfels weggenomen.

Naast erkenning van mijn werk is leveren via Hollandse Hoogte bovenal een goede kans om mijn foto’s aan een groter publiek te laten zien en meer geld te verdienen. Het verkopen via mijn eigen beeldbank valt zeker niet tegen, maar er moet meer uit te halen zijn. Via Hollandse Hoogte krijg ik toegang tot een veel grotere markt. Tegelijk krijgt Hollandse Hoogte een mooie collectie aan beeld in hun database, zoals een flinke hoeveelheid aan fietsfoto’s. Het voordeel is dus absoluut wederzijds.

Nu ik weet dat ik voor een grotere afzetmarkt kan leveren, heb ik ook meer motivatie om gewoon de straat op te gaan en te fotograferen wat ik zie. De dagelijkse dingen, fietsers, bijzondere situaties en zelfs weer wat nieuwsitems wellicht. De dingen waar ik goed in ben en wat ik graag vastleg. Ik ben dan ook overtuigd dat het een fijne en langdurige samenwerking wordt.

8 Comments

  1. Hee, gefeliciteerd! Ik ben heel erg benieuwd – en inderdaad een fijne gedachte dat ook je vrijere werk (hopelijk) wat gaat opleveren. Dat verdient het.

  2. van harte ! als het goed is, staan er straks op jouw overzicht beelden die je voor een paar duppies verkoopt EN beelden die voor enkele tientjes de deur uitgaan. Kijk niet naar enkele verkopen, maar naar het geheel

  3. Je keus om met Novum te stoppen was oprecht en noodzakelijk. Ik twijfel er niet aan dat de keuze voor Hollandse Hoogte minstens zo oprecht is. Ze lijken het goed voor te hebben met de fotografen, laten we dat hopen – van erkenning alleen valt moeilijk te leven ;-)

  4. Prachtig om te lezen dat die wens uitgekomen is. Van harte gefeliciteerd. Met een beetje ambitie, talent en vooral doorzettingsvermogen kom je blijkbaar een heel eind. Hulde daarvoor.

  5. Succes Bas,met de overstap,Ha Ha is niet alles,en het Amateur Nederlands Persbureau nog veel minder tegenwoordig,in mijn tijd was het een foto/pers instituut waar je met trots voor kon werken nu is het niet meer geworden dan een amateur organisatie die niet eens meer weet wat fotografie betekend.
    Mijn inziens meer een bureautje wat jullie regering de handen boven het hoofd houdt omdat er een miljard subsidie heen gaat die dan wel weer gedeeld moet worden met andere omroepen binnen een omroepbestel,die eveneens niet meer onafhankelijk kunnen werken en ze niet tegen durft te spreken tegen de regering enz.en dat noemt zich onafhankelijke journalistiek of persbureau ANP.

    Bas het ga je goed,fotograferen doe ik zelf niet vaak meer als gepensioneerde fotojournalist,het gaat er een beetje af met de jaren en net als je zelf ergens beschrijft loop je vaak gewoon voorbij een onderwerp wat eens een leuke nieuws foto zou hebben opgeleverd.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Tien

26-05-2024 21:05


Utrecht, 26-05-2024 19:15

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Mountainbiken

Waarom zelfstandig ondernemen zo goed bij mij past

Loondienst is dé toekomst. Althans, als je het vandaag gepresenteerde

Nieuw jaar, nieuwe start

Eigenlijk heb ik er een broertje dood aan: terugkijken op