Over mountainbiken, vallen, ondernemen en inkomen crowdfunden

20-04-2016
2 min. leestijd
2

Aan het begin van dit jaar schreef ik dat ik meer als een mountainbiker door het leven wil gaan. Dat heb ik geweten, want een paar dagen geleden viel ik met mijn mountainbike. Geen blauwe plekken, waar ik de blog mee afsloot, wel rechts een gebroken sleutelbeen én schouderblad. Voor zover zo’n blessure gelegen kan komen, is de timing knap beroerd. Net nu het lekkere fietsseizoen is begonnen, kan ik niet fietsen. Voor het eerst sinds een jaar of tien kan ik niet naar de altijd inspirerende World Press Photo Awards Days. Maar vooral loop ik veel inkomen mis. Dat zet me aan het denken over het vinden van andere inkomstenbronnen en het belang van een AOV of Broodfonds.

Natuurlijk wist ik dat ik met mountainbiken risico’s loop. Die probeer ik zo laag mogelijk te houden. Ik was net begonnen met mijn rondje door het bos waar ik minimaal één keer per week rijd. Een rustig rondje was het idee en ik reed mooi en beheerst door de bochten. Even aanzetten voor de eerste sprong, ik zat goed op de fiets en toen BOEM! Daar lag ik. Veel pijn en ik wist meteen dat het mijn sleutelbeen was, dat heb ik immers vaak genoeg gezien bij wielerwedstrijden. Wat er precies is mis gegaan weet ik niet. Alles ging goed, maar een ongeluk zit echt in een klein hoekje.

Backup
Dan lig ik daar en even later in het ziekenhuis. Denkend wat er fout is gegaan, maar vooral hoe het nu verder moet. Ik had al een paar opdrachten ingepland en andere afspraken staan met bedrijven. Gelukkig krijg ik meteen reacties van collega’s die mij willen helpen. En toevallig heb ik met coach Miranda Apeldoorn al een backup plan bedacht voor als mijn oudste zoon weer eens in het ziekenhuis komt te liggen. Het komt allemaal goed van pas en mijn opdrachtgevers zijn snel op de hoogte en weten dat ik in principe gewoon opdrachten kan aannemen, alleen maak ik niet zelf de foto’s.

Broodfonds
Het voorkomt helaas niet dat ik veel opdrachten en dus inkomen ga mislopen. Ik moet op zoek naar andere manieren om inkomsten te krijgen. Door te kijken wat ik nog wél kan. Schrijven bijvoorbeeld. Dat gaat met alleen een linkerhand misschien iets langzamer, het kan wel gewoon. Dus als je een mooie schrijfklus hebt, ik zit er klaar voor. Dan heb ik ook nog een mooi archief aan foto’s die prachtig aan de muur kunnen hangen. Dat was ik al van plan overigens. Ik zal mijn webshop bij Werk Aan De Muur wat eerder moeten openen. Maar ik moet ook reëel zijn, deze inkomsten gaan het tekort niet opvullen. Een spaarpotje heb ik niet meer.

Opeens blijkt hoe belangrijk het is om als zelfstandig ondernemer voorbereid te zijn op dit soort pech. Via een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) bijvoorbeeld. Alleen zijn die knetterduur en betalen vaak laat en onder veel voorwaarden uit. Daarom was ik me al aan het oriënteren op een Broodfonds, een slimme en sociale manier om geld te hebben voor als er wel iets mis gaat zonder dat het je klauwen met geld kost. Hier zitten ook haken en ogen aan, zoals een minimale winst van 750 euro per maand, het is wel het systeem waar ik me het meest senang voel. Maar goed, voor nu is dat even te laat.

Crowdfunding
Toen ik mijn zorgen uitte op social media werd het plan geopperd om een crowdfundactie op te zetten. Aanvankelijk zag ik het als een soort grap, maar nu ik langer over nadenk is het niet eens zo’n slecht idee. Helemaal nu een goede collega spontaan iets soortgelijks aanbood. Gewoon om de periode te overbruggen, zodat ik als ik eenmaal weer hersteld ben verder kan. Misschien moet ik het gewoon doen. Uiteraard zorg ik voor een passende tegenprestatie. En ja, het is een eenmalige noodmaatregel. Want dat je je als ondernemer moet indekken voor ziekte en ongelukken, dat is wel een wijze les.

2 Comments

  1. Ik hoorde laatst over een inkomensverzekering, dat schijnt een stuk goedkoper te zijn dan een AOV. Heb me er nog niet in verdiept (ook hier een struisvogeltje) maar misschien ook iets om (voor de toekomst) in overweging te nemen.

  2. Dank, zal ik ook even uitzoeken. Nadeel van een verzekering is wel dat je het geld sowieso kwijt bent. Bij een broodfonds krijg je je inleg (minus eventueel uitbetaalde bedragen) weer terug als je stopt.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Eddy van Wessel wint terecht voor derde keer de Zilveren Camera

Na de nominaties is het altijd weer gissen wie er

Bedrijven Unseen failliet verklaard

Fotografiefestival Unseen verkeert in zwaar weer. Na acht succesvolle edities