Fotojournalistiek is een mooi vak. Je ziet het nieuws letterlijk voor je neus. Het is spannend, afwisselend, uitdagend. Er is maar één kans en er moet vaak geïmproviseerd worden. Eigenlijk gaat het nooit zoals je van tevoren had bedacht. Ok, soms is het wat saai, dan sta je vooral te wachten of er gebeurt gewoon niets om te fotograferen. Maar over het algemeen vind ik het een boeiende tak in de fotografie. Het ligt mij ook, inclusief het snel afwerken en doorzenden van de foto’s. Maar ik stop ermee.
De beslissing komt uiteraard niet zomaar uit de lucht vallen. Vorig jaar uitte ik al mijn twijfels. Gemiddeld verdiende ik toen negen euro per foto die ik via het persbureau waar ik ben aangesloten verkocht. Veel beter is het afgelopen jaar niet geworden en ik merk dat ik mezelf steeds vaker moet verdedigen waarom ik nog voor het bureau fotografeer. Niet eens zozeer tegenover collega’s, maar tegenover mezelf. Het nieuws fotograferen kost gewoon veel tijd en ik ben niet eens zeker of het wel een plaatsing en dus geld oplevert. Meestal ben ik ruim een uur aan het werk, soms sta ik een hele dag op een congres. Ik doe het graag, maar er moet wel wat tegenover staan. En daar ontbreekt het aan.
Het wordt zelfs nog minder. Het persbureau meldde de aangesloten fotojournalisten trots over een deal met een grote krantenuitgever. Fijn voor het bureau, minder voor de fotograaf. Want de tarieven zijn tot 60% gedaald* en het was al geen vetpot. Daarmee is een absoluut dieptepunt bereikt. Met geen goed fatsoen kun je van dat bedrag die je als fotograaf krijgt een bedrijf draaiend houden. Het is zelfs een belediging voor de fotografen, het bureau zegt daarmee impliciet dat het werk van de fotograaf bijna niets waard is. Daar pas ik voor. In de afgelopen jaren heb ik steeds een goede kwaliteit geleverd, ben me blijven ontwikkelen en heb geïnvesteerd in apparatuur en kennis. Dan laat ik me toch niet afschepen met een fooi?
Door de prijsdaling te slikken graaf ik mijn eigen graf. Het is beter om de tijd die ik nu kwijt ben aan nieuwsfotografie anders te besteden. Door bijvoorbeeld op zoek te gaan naar opdrachten die wel fatsoenlijk betalen, of de tijd te besteden aan onderwerpen die mijn interesse hebben en daar mooie verhalen over te maken. Het hoeft ook geen afscheid te zijn van de fotojournalistiek. Dat zal het ook niet zijn. Juist niet, want fotojournalistiek is het laten zien van wat er gebeurt in de wereld. Dat kan een langdurig project zijn, een achtergrondverhaal en soms nog steeds die snelle nieuwsfoto. Maar die verkoop ik dan wel onder mijn voorwaarden.
*De daling is afhankelijk van de titel en de verschijningsvorm (internet of print). Voor één titel in print is de prijs een paar euro verhoogd, zodat de tarieven voor de gehele uitgeverij hetzelfde zijn. Daarentegen is voor de hoofdkrant het tarief met 60% gedaald, en gaat het om enkele tientjes. Voor internet zijn alle tarieven gedaald met enkele euro’s. De fotograaf krijgt overigens 55% van de prijs, de rest is voor het persbureau voor onder andere de infrastructuur en het regelwerk. De deal met de grote uitgever staat niet op zich, vorig jaar is met een dagblad een deal gesloten waarbij de tarieven nog lager zijn. Dat werd eerst een beetje gecompenseerd met de tarieven van de grote uitgevers.
Hoi Bas ik vind dat je helemaal gelijk hebt!!
Als beginnend freelance fotograaf merk ik dat ook.
Ik weiger dat ook.
Er zijn teveel amateurs die -a minute of fame- willen en gewoon alles maar weggeven.
Ik heb die fout ook wel eens als amateur begaan,maar je leert steeds meer ;-)
Hoe dan ook,je staat er niet alleen in.
Dat wilde ik je even laten weten.
Groeten Marcel
Hulde voor deze actie!
Ik kan me je besluit goed voorstellen.
Het is natuurlijk heel frustrerend om, ondanks je inzet, je inkomsten terug te zien lopen.
Ik ben al heel lang gestopt met de kranten.
Wat een kansloosheid is dat inderdaad.
Ik ga liever in de bouw werken (niet dat dat slecht is trouwens) of werken in een koffie tentje. (ook niet fout)
Maar wat een bizarheid is dit.
Veel magazines heb ik ook al gedag gezegd…
Who is next
Gelijk heb je Bas
Het kan misschien een troost zijn: voor de prijs van één foto moet mijn vrouw meer dan een uur post bezorgen. Bruto.
Een uur post bezorgen vereist 1. geen kennis 2. geen boekhouding 3. geen auto 4. geen aquisitie 5. geen duizenden euro’s aan apparatuur. Maar verder is het een realistische vergelijking.
Schandalig! En niet alleen fotojournalisten hebben hier last van maar het hele vak (zover dat nog een vak genoemd mag worden) is gedegenereerd… het heeft mij ook vaak genoeg tot wanhoop gebracht en nu richt ik me volledig op mijn eigen werk. Dat kan alleen door er een parttime baantje bij te hebben. Succes Bas, je bent een (principieel) voorbeeld voor velen!
respect Bas!! nee durven zeggen, daar gaat het om
PETJE AF
Good for you! (klinkt nou eenmaal beter in het engels).
Het probleem doet zich voor op alle vormen van fotografie. Het vak wordt vermorzeld en dat geldt voor alle vormen van inhoud. De opdrachtgevers willen nergens meer voor betalen.
Ik ben op mijn 8e jaar gaan fotograferen en vind dat nog steeds erg goed voor mijn zielenheil (voor zover aanwezig) maar ik heb mij al lang omgeschoold voor andere digitale (webgerelateerde)en analoge (onderwijs)zaken en ik vind dat op zich voor mij niet zo erg.
Wat ik wel erg vind is dat er niet betaald wordt voor inhoud (content noemen ze dat hier terwijl het contents moet zijn) en dat het zoveelste vak verdwijnt.
Ik ga mijn cameretroep verkopen en koop een lief klein telefoontje die ook foto? kan maken. Jammer maar het is niet anders.
Dapper besluit Bas. Maar dit speelt niet alleen in deze tijd. Mijn vader was fotojournalist vanaf de jaren 50 tot 1991 en klaagde toen ook al dat het werk niet behoorlijk betaald werd. Ook ik ben nu gedwongen er een parttime baan bij te hebben. Maar de fotografie gedag zeggen gaat mij te ver. Ik heb genoeg in opleiding, apparatuur, kennis, kosten en vooral energie gestoken in het vak fotografie. Ik kan het toch niet loslaten. Er zijn gelukkig nog andere mogelijkheden. Eigen werk. En als je zelf erin gelooft kom je een heel eind.
Dank iedereen voor de reacties! Het is een goede steun en geeft me moed. Nu de druk op de ketel blijven houden en zorgen dat er ook wat gebeurt. Dank nogmaals.
Bas, je hebt gelijk.
Jij hebt naast jouw fotografie talent en kwaliteit nog een talent, schrijven. Door combi van die twee zaken kan je vast complete producties leveren die men van jou MAG kopen.
Het fijne is dat je dan jouw onderwerp kan kiezen en het dus fijn dichtbij jezelf en passie kan houden.
Ik ben benieuwd.
En Bas om hoeveel foto’s gaat het dan ? en dan denk je nu echt dat je foto’s niet meer in de database van NOVUM/WFA meer zitten ? En werkt NOVUM/WFA niet met ± 11 andere archieven ? o.a Reuters waar als er foto’s in zitten je foto’s echt niet er uit gehaald worden. En dan gehoord van “Find and Replace” gehoord dus jouw naam zoeken en veranderen met een andere naam en ze hoeven niemand meer te betalen. Dus goede actie maar het is “Paard achter de kar spannen” ik heb dat al verteld tegen je 6 jaar geleden maar ja wie niet luistert moet op de het zelf weten, maar hou vol en doe je best wel door gaan met fotograferen dat is wat er altijd nog overblijft en dat kan niemand van je af nemen. Groet Robert
Ik heb 25 % minder omzet in 2012 tov 2011. Maar mijn prijzen verlaag ik niet. Nu heb ik daardoor wel wat meer tijd en verleg mijn werkveld. Vind het ook wel leuk om meer bij te scholen en vrij werk te gaan maken.
Ik denk dat er in Nederland te veel fotografen zijn voor de vijver van opdrachten. De vijver wordt ook kleiner voor betaalde opdrachten. Er zal dus een shake out komen van veel fotografen ben ik bang. De toppers overleven altijd. In de subtop en in de midden moot moet je knopen tellen.
Ik deel je boosheid volledig, maar ik ben bang dat het geen morele kwestie is, maar een economische: weinig vraag, veel aanbod. Het aanbod zal niet wezenlijk verminderen als goede fotografen die zich niet langer op waarde geschat weten afhaken. De kwaliteit daarentegen zal wel hard achteruitgaan – nog verder.
Jammer…niet meer kijken of jouw naam onder de krantenfoto staat.
Bas,
Een verstandig besluit. Ik deel je mening.
Benny
Respect voor je Bas. Helaas laten de bonden al weer de oren hangen las ik. Ik hoop toch zeker dat er navolging komt op je actie. Ondanks dat de fotobanken kunnen putten uit duizenden aanbieders doe je ze toch een beetje pijn als ze de profs niet langer mogen vertegenwoordigen.
Ik hoop dat het je goed gaat en met plezier blijft fotograferen.
Frisco,
Een fotograaf is een fotograaf, en geen schrijver.
Bovendien, wat hebben fotografen te zoeken aan de kant van de schrijvende journalist…?! In mijn ogen niets. Ook bij de schrijvende journalisten staan de tarieven onder druk. Dus als daar dan ook nog “schrijvende” fotografen bijkomen, dan…
Ondanks dat ik nieuwsfotografie leuk vind, doe ik het niet “meer”. In die verstande, dat ik nooit meer rechtstreeks via een één of ander media werk, maar direct voor de opdrachtgever: bijvoorbeeld een boeken auteur die een foto nodig heeft voor zijn persbericht, daar maak ik dan een foto van, die hij dan weer rechtenvrij mag gebruiken met behoud van mijn auteursrecht. Dus niks geen tussenkomst van agentschappen, of weet ik veel. Nee, gewoon direct.
Maar het is en blijft treurig.
Benny
Frisco,
Een fotograaf is een fotograaf, en geen schrijver.
Bovendien, wat hebben fotografen te zoeken aan de kant van de schrijvende journalist…?! In mijn ogen niets. Ook bij de schrijvende journalisten staan de tarieven onder druk. Dus als daar dan ook nog “schrijvende” fotografen bijkomen, dan…
Ondanks dat ik nieuwsfotografie leuk vind, doe ik het niet “meer”. In die verstande, dat ik nooit meer rechtstreeks via een één of ander media werk, maar direct voor de opdrachtgever: bijvoorbeeld een boeken auteur die een foto nodig heeft voor zijn persbericht, daar maak ik dan een foto van, die hij dan weer rechtenvrij mag gebruiken met behoud van mijn auteursrecht. Dus niks geen tussenkomst van agentschappen, of weet ik veel. Nee, gewoon direct.
Maar het is en blijft treurig.
Benny
Aanvulling:
In het voorbeeld huurt de auteur mij direct in, en niet via een tussenkomst van een (agentschap) ander.
Benny
hier zij hele andere prijzen op http://whopaysphotogs.tumblr.com/
Fotograferen voor een ‘schijntje’ is inderdaad teleurstellend en ook voor mij reden om er weer een baan naast te nemen (dat geluk had ik dan weer wel).
Iets anders is om je rechtmatig gepubliceerde foto’s elders op internet terug te vinden. Foto’s, die regelmatig op (ook commerciële) websites worden geplaatst zonder toestemming, zonder naamsvermelding van de fotograaf en zonder vergoeding aan de fotograaf.
Het terugvinden van je foto’s op internet is nu wat eenvoudiger geworden dankzij Google. In elk geval heeft het mij al de nodige schadevergoedingen opgeleverd.
Meer informatie op mijn website: ‘Tips voor het opsporen van uw foto’s op internet’: http://www.meindertvandijkfotografie.nl/fotografie-nieuws/312-tips-voor-het-opsporen-van-uw-fotos-op-internet.
Vakmanschap wordt letterlijk en figuurlijk niet meer gewaardeerd. Iedereen kan tegenwoordig foto’s maken en blijkbaar vinden velen dat een fotograaf geen meerwaarde biedt.
Hetzelfde zie je gebeuren bij de schrijvende pers :/
Heel goed gedaan Bas.
Iedere amateur is bij het kopen van een fotocameraatje al direct vak fotograaf ,waar wij vroeger jaren voor studeerde en ervaring opdeden doen ze nu in 5 minuten,en daar zijn jullie dan de dupe van als je het mooie vak van fotojournalist uitoefent.
Iemand moet het voortouw nemen en jij bent een van de eerste ik zelf ook ik stopte al lang geleden met het fotograferen niet omdat ik weinig verdienden in tegendeel veel zelfs maar ook toen begonnen ze je al uit te melken en tegen amateurfotografen op te zetten om de prijzen naar beneden te krijgen.ik zelf ben er toen van de ene dag op de ander mee gestopt nadat ik alles had verkocht m´n huis enz krantjes en ander opdrachtgevers gebeld `het is over`
die dachten dat ik een geintje maakte maar nee dus niet fotozender in de scheur nooit verkocht enz op weg naar Portugal
Maar de journalist bleef zitten waar ze zaten en werden goed betaald tot een paar jaar gelden toen ook zij werden vervangen door burgerjournalisten .
Bas we zouden het iedereen moeten aanraden niet meer te fotograferen voor een appel en een ei.helaas is dit wel de werkelijkheid,hadden we vroeger nog een exclusieve positie door dat we met films werkte die werden ontwikkelen en afgedrukt en het geluk was dat ik een fotozender had staan zodat ik snel kon werken ,maar sinds die digitale revolutie is het goed fout gegaan door dat men nu foto´s gratis aan bied,ja ze zijn er zelfs trots op bij Wegener dat de burger mee schrijft maar ook fotografeert gratis kiekjes voor hun kranten.dus lees kiekjes waar de tranen van in je ogen springen.
Ik heb als het goed is het mailtje nog van Wegener waarin ik ze vraag waarom ze zeer slechte amateurfoto´s plaatsen dus dat kan ik je nog wel eens laten lezen.
Gelukkig ben ik in een leeftijd waar het knippen niet echt meer hoeft maar nog wel leuk kan zijn en ik tevreden mag teug kan kijken naar de goede jaren in de fotojournalistiek,maar voor de jongere generatie zie ik het verdraaid somber in.
Ik denk dat hier een taak voor de overheid ligt voor zover ze iets willen doen natuurlijk gewoon een minimum prijs per foto van pakweg 100 euro ook voor een amateur kiekje moet je eens opletten hoe gouw het over is.
Beste lezers,
ik heb het hier boven beschreven mailtje opgezocht wat ik als reactie kreeg op de vraag waarom ze bij regio krantjes zo veel gebruik maakte van amateurfotograGen
Antwoord lees : een leuk diplomatieke mededeling van op rotten als beroeps fotograaf liever gratis foto!!!
nou dan krijg je dit resultaat slechte foto een krant vol dure advertentie die niet gezien of gelezen worden en voor 95 % direct de vuilcontainer ingaat
http://hyperlocal.persgroep.nl/data/ZKZ/21/index.html
Heel hartelijk dank voor uw aanbod, maar op dit moment hebben we geen ruimte/budget voor een nieuwe professionele fotograaf. We zetten vooral in op gratis foto’s die de mensen zelf naar ons toesturen, met alle voor- en nadelen die daarbij horen.
Met vriendelijke groet,
Annemieke Anneveldt
Wegener Media BV
Algemeen redactiechef Zuid Holland
Prins Hendrikkade 16a
Postbus 1980, 3000 BZ Rotterdam
KvK 10017784
T. 088 0131228
E. a.anneveldt@wegenermedia.nl
http://www.wegenermedia.nl
Op 11 september 2015 19:01 schreef Dailyphotopress fotojournalist :