Hulpmiddel om ongeoorloofd gebruik op te sporen

17-11-2011
1 min leestijd
3

Er wordt nog wel eens gedacht dat alles wat op internet staat gratis is en dat je dat overal mag gebruiken. Dat is niet zo natuurlijk, maar helaas wordt er nogal wat gejat. Ook foto’s worden vaak zonder toestemming naar hartelust gekopieerd. Opsporen is best lastig, maar gelukkig zijn er hulpmiddelen. Zoals Tineye, maar die werkt toch vaak alleen met veelgebruikte foto’s. Nieuw is ?¿ src-img, een bookmarklet dat je in de toolbar van je browser moet slepen en dan zijn werk kan gaan doen. Door op de bookmarklet te klikken, verschijnen over de foto’s op de pagina die je bekijkt het ?¿ teken. Klik je vervolgens op dat teken, dan wordt in Google search gekeken of er overeenkomstige foto’s zijn (wil je het symbool weg, dan moet je op het kruisje rechtsboven op de pagina klikken). Het werkt verbluffend, ik heb alweer een pagina ontdekt die een foto van mij onrechtmatig heeft gebruikt. Grappig is wel dat het niet werkt in mijn beeldbank, omdat daar een beveiliging op zit, die kopiëren een stuk lastiger maakt. Je kunt de bookmarklet natuurlijk ook gebruiken om de bron te achterhalen.

Via dvafoto

3 Comments

  1. Bij mij werkt het wat minder, heb het geprobeerd met wat foto’s waarvan ik weet dat ze bijv. op Facebook staan maar hij vind alleen het origineel.

  2. Heb het met mijn eigen foto’s geprobeerd, maar zonder resultaat. Op mijn blog (Tumblr) vindt ie niet dezelfde foto in het portfolio (Behance), en andersom ook niet. Ook versies op andere sites (ingezonden voor prijsvragen) worden niet gevonden.

    En op Flickr (zit ik zelf niet op, maar is juist dé grabbelton voor veel beelddieven) lijkt het tooltje helemaal niet te werken, althans niet met Google Chrome.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Eddy van Wessel wint terecht voor derde keer de Zilveren Camera

Na de nominaties is het altijd weer gissen wie er

Bedrijven Unseen failliet verklaard

Fotografiefestival Unseen verkeert in zwaar weer. Na acht succesvolle edities