Tien jaar webloggen over fotografie

12-08-2011
1 min leestijd
23

Tijd vliegt als je lol hebt en voor je het weet woon je vijf jaar in Utrecht en heb je al weer tien jaar een weblog. Precies tien jaar geleden begon ik met een bescheiden bericht een weblog over fotografie. Er is veel veranderd in de tussentijd en er zijn de nodige hoogte- en dieptepunten geweest. Het afgelopen jaar is het hier rustiger dan ik zou willen. Dat te bedenken dat er een tijd was dat ik minimaal twee berichten per dag online zette. Noem het een groeiproces. Je wordt ouder en rustiger. Hopelijk blijft deze blog desalniettemin een bron van inspiratie en wetenswaardigheden op het gebied van fotografie.

Fotografie is nog altijd leuk, hoezeer de markt ook is veranderd de afgelopen tien jaar. Je kunt mopperen over de veranderingen, maar ook terugkijken en ontdekken dat de afgelopen tien jaar veel nieuwe ervaringen, inzichten en mogelijkheden hebben gebracht. Ook ik ben veranderd als fotograaf, selectiever en rustiger vooral. Naar mijn gevoel ook meer beschouwend, waarbij ik niet meer achter de wereld aanren, maar ik de wereld op mij af laat komen. De camera dicteert minder mijn tempo. Niet voor niets heb ik twee jaar geleden bewust een camera gekocht waarmee ik rustig moet werken, de Fujifilm GX680. Het is geen camera voor mijn straat- of nieuwsfotografie, wel om mooie portretfoto’s mee te maken. Werken op film geeft ook een groot gevoel van vrijheid, juist in al zijn beperkingen. Die vrijheid, fotograferen op intuïtie en niet zozeer op techniek, heb ik de afgelopen jaren met digitaal vreemd genoeg juist gemist. Want hoezeer de fotografie mede door de digitale slag technischer lijkt geworden, draait het uiteindelijk toch om wat je te vertellen hebt met je foto. Dat heb ik de afgelopen tien jaar willen laten zien met mijn weblog, dat fotografie je raakt, in schoonheid of verhaal.

Tien jaar webloggen kan ik natuurlijk alleen maar fotografisch vieren. Daarom wil ik tien trouwe bezoekers van mijn weblog trakteren op een portretfoto, uiteraard gemaakt met de GX680. Als je door mij geportretteerd wilt worden, dan mag je mij mailen (met als onderwerp Portretfoto 10 jaar webloggen) met een motivatie waarom je door mij gefotografeerd wilt worden. Uit alle inzendingen kies ik eind augustus de tien gelukkigen (als meer dan tien liefhebbers zich aandienen) wiens foto vanzelfsprekend ook op mijn weblog te zien zal zijn. Ik ben benieuwd.

[Update 29-08-2011]: de tien gelukkigen zijn gekozen! Dank voor de mails.

23 Comments

 1. Gefeliciteerd met deze mijlpaal! Je was je tijd ver vooruit. Maar ik geef mezelf niet op voor een portretsessie. Ik heb het volste vertrouwen in jou als fotograaf, maar niet in mezelf als onderwerp. Dank voor tien mooie jaren en veel succes verder!

 2. Gefeliciteerd en hulde Bas! Toen Micha mij ongeveer 8 jaar geleden op je site attendeerde dacht ik dat het een groepsblog was omdat er zo veel nieuwe en interessante posts op stonden. Dank daarvoor! En je bent wellicht – zoals je zelf schrijf – ‘ouder en rustiger’ geworden, je blog blijft voor mij een geweldige infobron.

 3. Gefeliciteerd Bas!
  Het is een mooi blog. Op naar de volgende tien jaar!

 4. Wow, tien jaar is een eeuwigheid in internettijd. Goed gedaan Bas, (vrijwel) altijd objectief en altijd prettig om te lezen. Eerste keer dat ik hier op bezoek kwam is al lang geleden. Keep up the blog work!

 5. Prachtig-prachtig Bas! Een mijlpaal waar best even bij stilgestaan mag worden. Hoop dat je naast je fotografiewerkzaamheden voldoende tijd weet te vinden te blijven schrijven over fotografie, want we lezen het graag (in welke vorm dan maar ook)!! Erg herkenbaar overigens hoe je schrijft over de veranderingen die je als fotograaf doormaakt.. Zet ‘m op!! :)

 6. Gefeliciteerd Bas!
  Leuk om door je eerste postjes terug te bladeren. Waanzinnig mooi om te zien hoe je gegroeid bent in je schrijven en reflecties.
  Jij was 1 van de eersten die ik ging volgen toen ik overwoog om de overstap te maken en ook de eerste die daar over schreef toen ik de overstap maakte.
  Knap hoe je consequent bent doorgegaan en ik verwacht dat je dat nog minstens 30 jaar doet :-)

 7. Ik ben eigenlijk verbaasder dat je al 5 jaar in Utrecht woont (echt? Zo lang al?) dan dat je 10 jaar weblogt. Maar hoe dan ook: van harte! Op naar de volgende 10 :-)

 8. Tjonge, tien jaar. Toen kon ik nog nauwelijks lezen en schrijven! Gefeliciteerd Bas, op naar het volgende decennium!

 9. Hoi Bas, inderdaad een erg goede vriendschap aan overgehouden. De laatste tijd wat onregelmatig, hoe zou dat nu toch komen :) Als je écht niemand anders kunt vinden, is dat misschien reden genoeg om aan de verkeerde kant van je 680 te zitten.

 10. Gefeliciteerd Bas!! Jaren geleden schreef je eens over mij, als Roodpetje. Blij verrast was ik, want het bericht had een positieve strekking, goddank ;-) Zo wist ik van van je bestaan, een leuke manier als je ’t mij vraagt.

  Erg leuk dat je dit allemaal doet, en nu via twitter nog toegankelijker en breder bekend geworden. Hou vol, ik blijf genieten van je beschouwingen.

  Alle goeds, Erik

 11. Van harte gefeliciteerd met deze mooie mijlpaal. Bijzonder te lezen dat je jezelf als fotograaf zo hebt zien veranderen in die periode.

  Veel succes in de komende periode. En geniet van de 10 portretsessies die gaan komen!

 12. Gefeliciteerd Bas, dank voor al je mooie stukken. Groet, Leo

 13. Ik weet het nog goed. Minder dan tien jaar geleden pakte ik de fotografie na een periode van andere interesses weer op. Om mezelf te ontwikkelen tot de fotograaf die ik vandaag de dag ben. In die tijd, waar 56K modems gelukkig net achter ons lagen, was er één blog wat ik steevast las. Van die fotograaf uit Zevenaar, met dat kenmerkende rode petje.

  Door de jaren heen is er veel veranderd. Woont die fotograaf niet meer in Zevenaar, maar in Utrecht. Is de manier waarop je naar onderwerpen kijkt en erover schrijft veranderd. Voor mijn gevoel is je blog persoonlijker geworden. Durf je kritisch te zijn als het onderwerp dat nodig heeft, en tegelijk soms je eigen mening te geven. Ben je voor velen een belangrijke en betrouwbare nieuwsbron. Daarnaast vind ik dat je er nog steeds uitstekend in slaagt om niet de techniek de overhand te laten voeren. Ik kan me nog goed die opmerking onderaan dat soort artikelen herinneren. Dat reageren was uitgeschakeld om verhitte discussies tussen fans van de verschillende kampen te voorkomen…

  Die mijlpaal doet me even terugkijken naar wat ik in die tien jaar heb gedaan. En inderdaad…de tijd vliegt. Maar om even specifiek bij het onderwerp te blijven: ik heb in tien jaar niet alleen een fervent blogger leren kennen. Je blijkt ook een ontzettend sympathiek en gepassioneerd mens te zijn die ook nog eens lekker kan koken. En zo te zien delen we minimaal één eigenschap: we kunnen het allebei uren over het vak hebben.

  Bedankt Bas!

 14. Proficiat Bas!
  Ik heb je leren kennen via ligfietsachtige zaken. Dat rode petje kwam ik overal regen :-) Sindsdien volg ik ook je blog. Het is mooi om over je ontwikkeling te lezen alhoewel ik dat zelf als hap-snap bezoeker van je site niet zo heb meegekregen.
  Ik prijs mij gelukkig door jou analoog geportretteerd te zijn voor het blad Ligfiets&. Nogmaals bedankt daarvoor. Ben je als fotograaf na die gebeurtenis nog hoger gaan achten. Doorgaan dus :-)

 15. Gefeliciteerd!
  Het wordt tijd om het Gkf plan in werking te stellen. Bellen?
  Tja, en een portret door jou? Graag!

 16. Gefeliciteerd met deze mijlpaal Bas. Bij deze heel veel plezier, inspiratie, creativiteit en mooie fotomomenten voor de volgende 10 jaar (maar hopelijk langer) gewenst.

 17. sjee die Bas, van harte joh! de jaren vliegen voorbij en ondertussen woon je ook nog s vijf jaar in Utrecht. Hoe komt het toch dat het je iemand vaak juist minder ziet als diegene dichterbij woont? Afijn, het is in ieder geval altijd een feest om je op straat tegen te komen en gelukkig nog altijd herkenbaar door de rode pet. Tot snel, x, San

 18. Bas,

  Gefeliciteerd met de 10 jaar.
  Zeker een mijlpaal!
  Op naar de volgende 10!

  Fred P. Smith

 19. Nog van harte gefeliciteerd met de afgelopen 10 jaar webloggen Bas! Je hebt zeker laten zien hoe fotografie je raakt, in schoonheid of verhaal en dat op een fijne manier met ons gedeeld. Ik volg je misschien net niet helemaal vanaf het begin en ook niet altijd even trouw, maar ik zal je de komende 10 jaar hopelijk met enige regelmaat een bezoekje kunnen blijven brengen. Je archief moet ik ook weer eens doorspitten. Ik las net al ergens dat je geen tijd en geld had om te trouwen en kindjes te krijgen, maar dat is je inmiddels dan toch wel gelukt;-)
  De foto’s van je zoontje vind ik heel speciaal!

  Groet en nog heel veel succes,

  Ria

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Engels of Nederlands?

Moet ik wel of niet (deels) in het Engels gaan

Back in town

Daar ben ik weer, na een tijd afwezigheid.