Tentoonstelling olijfplantage was ‘onhandig’

24-03-2010
1 min leestijd

De stadsbibliotheek Haarlem heeft in een verklaring op haar site uitleg gegeven over het na een dag verwijderen van de fototentoonstelling van Cris Toala Olivares over de Palestijnse olijfboeren. De tentoonstelling zou een te eenzijdig beeld geven. Volgens de verklaring zijn de teksten de voornaamste reden om de tentoonstelling te verwijderen en niet de foto’s. In de verklaring staat verder dat de bibliotheek een neutrale plek moet zijn en te heftige reacties moeten vermeden worden: “De bibliotheek is één van de weinige plekken waar alle bevolkingsgroepen komen en iedereen zich kan ontspannen en verdieping zoeken.

De bijschriften van de foto’s zijn, net als de foto’s zelf, mijns inziens vrij neutraal. Ze vertellen wat er op de foto’s te zien is, zonder een oordeel te vellen. Het is een verhaal over de Palestijnse olijfboeren, niet over het Joods-Palestijns conflict. Dat maakt volgens mij de directeur van de bibliotheek, Lotte Sluyser, er zelf van. Sluyser noemt in Binnenlands Bestuur het plaatsen van de tentoonstelling onhandig en ‘behoorlijk stom’.

Zaterdag wordt voor de bibliotheek van Haarlem gedemonstreerd. Tijdens de demonstratie zullen de foto’s worden getoond. Cris Toala Olivares, de fotograaf, zal zelf niet aanwezig zijn bij die demonstratie. Hij wil niet betrokken raken in een politiek spel en zijn neutraliteit niet in gevaar brengen. Door aanwezig te zijn bij de demonstratie zou hij kleur bekennen en dat wil hij niet, zo laat hij weten.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children