BFN stapt uit onderhandelingen Dutch Photographers

02-05-2014
4 min. leestijd
10

Deze week heeft beroepsorganisatie BFN een communique uitgebracht waarin het bestuur haar visie geeft over het proces rond de nieuw te vormen beroepsvereniging Dutch Photographers. Daarin stelt het bestuur ondermeer dat het zich alleen nog bezighoudt met interne zaken. Op de vraag wat dat concreet betekent, antwoordt Judith Keessen, bestuursvoorzitter van de BFN: “De BFN stapt uit de onderhandelingen.” Van onderhandelingen is echter geen sprake, het is een proces waar de BFN aan mee kan doen.

Het bestuur is allesbehalve tevreden over de gang van zaken en probeert een en ander in een ander daglicht te plaatsen. De BFN heeft vooral bezwaren omtrent de voorlopige begroting, de toelatingseisen van de Dutch Photographers en het feit dat er nu sprake is van een juridische fusie. Aanvankelijk was het uitgangspunt dat de de verenigingen zouden samengaan, waarbij de verenigingen zichzelf zouden opheffen en de leden zich moeten aanmelden bij de nieuwe vereniging. Op 25 april jl. heeft de notaris geadviseerd een juridische fusie aan te gaan, omdat dit de gang van zaken zou vereenvoudigen. De leden gaan daarbij direct over naar Dutch Photographers en de nieuwe vereniging neemt dan ook alle contracten en bankrekeningen mee. Voor de BFN is dat een stap te ver, zo blijkt uit hun bericht.

Het is niet voor het eerst dat de BFN duidelijk moeite heeft met de plannen van de nieuwe vereniging. Dat is opmerkelijk omdat de BFN al van het begin af aan betrokken is bij de plannen, net als alle andere verenigingen. Daar waar de andere verenigingen positief staan en veel van hun wensen zien verwezenlijkt, ziet de BFN vooral de problemen. Een positief kritische houding noemt de BFN dat zelf. Een belangrijk pijnpunt voor de BFN is de ballotage. Die is hun inziens niet streng genoeg. Volgens het plan ‘Doorkiezen op kracht’ kan iedereen lid worden van Dutch Photographers die een fotografiegerelateerde KvK-inschrijving, BTW-nummer en bij voorkeur ook een VAR (WUO of DGA) kan overhandigen. De BFN denkt dat dit te zwak is. Er moet ook onderzoek gedaan worden naar de website en dergelijke, zegt BFN-voorzitter Judith Keessen desgewenst. Dat dit kan worden gedaan, zoals staat in de plannen, is niet voldoende. “In de toekomst zal het invullen van een online formulier in zeer beperkte vorm in de meeste gevallen voldoende zijn,” schrijft de BFN. Hoe het formulier er uit ziet, is daarentegen nog helemaal niet bekend zegt Lars Boering van de FotografenFederatie.

Ook heeft de BFN bezwaar tegen het geassocieerd lidmaatschap, bedoeld voor leden die geen fotograaf zijn maar wel werkzaam zijn in de fotografie. Zij hebben weliswaar geen stemrecht en geen recht op de beroepskaart, maar profiteren volgens Keessen onterecht van de informatie die voor fotografen via de vereniging te krijgen is. “Het zijn soms opdrachtgevers van de fotograaf. Wie doet er dan zijn voordeel mee?” aldus Keessen. De kritiek is bijzonder omdat BFN bestuurslid Ron Rutgers deel uitmaakte van de stuurgroep die de ballotage-eisen voor de nieuwe vereniging op heeft gesteld.

De druppel voor het bestuur is dat er nu sprake is van een juridische fusie. “Het is niet ons plan,” zegt voorzitter Keessen. “Wij zijn niet betrokken geweest bij de juridische fusie. We juichen een grote beroepsvereniging toe, maar laat anderen dat regelen. Laat mensen die verstand hebben van zulke grote fusies dat doen.” Het bestuur voelt zich voor het blok gezet schrijft zij: “Het bestuur van de BFN kan zich niet vinden in de ondemocratische wijze waarop zij nu gedwongen wordt een akte [het fusievoorstel, red.] te tekenen en daarmee de toekomst van veel van haar leden te bepalen.” Maar van een ondemocratische wijze is geen sprake, pas als tweederde van de leden bepaalt dat de BFN moet fuseren hoeft het bestuur het fusievoorstel te tekenen.

De kans dat dat gebeurt is reëel, weet ook Keessen. Het bestuur roept echter op om een mogelijke stemming niet te steunen. De algemene ledenvergadering kan ook het bestuur naar huis sturen en zo een fusie forceren. “Ik snap de boosheid ook niet van veel mensen als je nu al kunt overstappen,” verduidelijkt Keessen. “Wij nemen het op voor de leden die niet weg willen. Je kunt niet eisen dat iedereen moet overstappen.” Het doel van de fusie is juist om de versnippering van diverse beroepsverenigingen te beëindigen en samen verder te gaan als één vereniging. Desalniettemin ziet de BFN nog steeds bestaansrecht als kleine vereniging: “Het bestuur van de BFN is vooralsnog van plan voort te blijven bestaan als weliswaar kleine, doch sterke beroeps vereniging [sic] welke de belangen van de aangesloten leden en het vak fotografie voorop stelt.”?

Welke waarde de BFN dan nog voor haar leden kan betekenen is een grote vraag. Als de fusie van de Fotografenfederatie en de verenigingen GKf, SVFN, PANL, MWF en MPN, gecombineerd met het convenant van de NVF, doorgaat verliezen de leden van de BFN alle ondersteuning en voordelen die zij via de Fotografenfederatie ontvangen. De BFN kan immers wel besluiten lid te blijven van de Fotografenfederatie. In die hoedanigheid zal het ook overgaan in de nieuwe vereniging. Alleen is de BFN dan een van de vele leden en gelden de voordelen en ondersteuning alleen voor de BFN zelf, niet voor de leden van de BFN. De leden van NVF daarentegen hebben door het convenant een dubbellidmaatschap en profiteren wél van de mogelijkheden van de nieuwe vereniging. Het wordt voor de BFN ook lastig om een goede positie te krijgen bij onderhandelingen en belangenbehartiging. Het ledenaantal, 387 per 1 januari 2014, zal naar verwachting verder dalen en het is voor onderhandelaars interessanter om met een vereniging als Dutch Photographers, met naar verwachting zo’n 2000 leden, te praten.

Volgens Lars Boering heeft het standpunt van de BFN geen gevolgen voor het huidige proces. De vorming van Dutch Photographers gaat gewoon door. De deur blijft openstaan voor de BFN benadrukt Boering. Beroepsverenigingen MWF, PANL en SVFN hebben al positief gestemd op de fusie. De GKf besluit op 9 mei over de fusie. Eerder al heeft de NVF zich al verbonden aan de nieuwe vereniging en het bestuur van de MPN heeft zich positief uitgelaten.

10 Comments

 1. En alles zonder ook maar enig mandaat van de leden. Te bizar voor woorden!

 2. Whahahaha… en Judith verweet een aantal (oud)BFN-leden dat zij negatief waren toen ze het BFN bestuur aanspoorden om én beter te communiceren én veel serieuzer met de onderhandelingen over de nieuwe beroepsvereniging om te gaan. Hoe ongeloofwaardig kun je jezelf maken?

 3. Natuurlijk kunnen bfn leden gewoon lid wirden van de nieuwe vereniging naast hun bfn lidmaatschap.

 4. Het lijken dezelfde belangen voor beide clubs, maar door het gedoe weet ik niet meer hoe het zit. Is er een overzicht / vergelijking van beide ideeën ? Ik lees ook dat fotograaf en opdrachtgever lid kunnen zijn van de zelfde club. Wat is belangenverstrengeling ook al weer.
  Bijzonder !

 5. @Eric: klopt

  @Toon: zowel de BFN als de nieuwe vereniging willen de belangen van de fotografen behartigen. Groot verschil is dat de nieuwe vereniging bestaat uit allerlei fotografen (autonoom, journalistiek, publieke, reclame etc) en veel leden zal hebben en dat de BFN zich met name richt op de publieks- en bedrijfsfotograaf en veel minder leden heeft. De nieuwe vereniging is een fusie van de verschillende bloedgroepen dus, zoals je kunt lezen in het rapport Doorkiezen op Kracht dat je als het goed is hebt gekregen van je vereniging (zie anders: http://tinyurl.com/doorkiezen )
  In datzelfde rapport lees je ook over het geassocieerd lidmaatschap waar je op doelt. Dat is, zoals ik hierboven ook beschrijf, bedoeld voor mensen die actief zijn in de fotografie maar geen fotograaf zijn (bv een beeldredacteur of een vormgever). Er is geen belangenverstrengeling, zij mogen bijvoorbeeld niet stemmen. Wel worden ze door het geassocieerd lidmaatschap op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in de fotografie, mogen bijvoorbeeld meedoen met activiteiten (waardoor ze zich dus beter kunnen verdiepen in waar fotografen zich mee bezig houden) en steunen zij door hun lidmaatschap de belangen van de fotograaf.

 6. Waarom verbaasd het me niet dat dezelfde twee figuren weer als eerste reageren die ook voor veel rotzooi bij de BFN verantwoordelijk waren…Btw, ik ben voor een grote vereniging en (als exlid) vind het jammer dat de BFN hier geen gebruik van schijnt te willen maken.

 7. Rich,
  Voor wat voor ‘rotzooi’ was ik verantwoordelijk?

  Het uitschrijven van een Bijzondere Algemene Ledenvergadering? Jouw handrekening stond ook onder die oproep en jij riep als eerste publiekelijk dat het bestuur moest opstapen. Een oproep die ik niet heb gedaan.

  De oproep dat het bestuur beter moest communiceren? Jij beaamde die oproep keer op keer.

  De heroverweging van het royement van de oud-voorzitter? Hierover verschilden wij van mening, maar besloot de BALV anders dan jij zou willen.

  Dat ik mij zakelijk kritisch heb opgesteld, is duidelijk. Maar die opstelling in het belang van de BFN en haar leden mag je niet verwarren met rotzooi trappen.

 8. Exlid Rich? Volgens mij ben je nog lid toch?
  In januari was je nog lid toch?

 9. Dat ieder lid voor zichzelf moet beslissen of hij/zij overstapt geeft niet alleen aan dat het bestuur van de BFN nooit van plan is geweest om mee te werken aan deze fusie, het laat ook nog eens een gebrek aan politiek benul zien…

  https://www.linkedin.com/groupItem?view=&gid=3696830&type=member&item=5862672222748962820&commentID=5868449500875485184&goback=%2Egmr_3696830&report%2Esuccess=8ULbKyXO6NDvmoK7o030UNOYGZKrvdhBhypZ_w8EpQrrQI-BBjkmxwkEOwBjLE28YyDIxcyEO7_TA_giuRN&_mSplash=1

 10. Met verbazing las ik uw berichten zoals hier boven te zien zijn,een discussie over al dan niet inschrijven van de KvK enz.deed mij de wenkbrauwen donzen.
  Wwn inschrijving van de KvK kan iedereen krijgen en heeft geen enkel verband met beroepsfotografie want of je nu kan fotograferen of knippen wat is het verschil vertel mij dat eens als ouwe rot in het vak wat fotojournalist heet.
  Ik ken mensen die lid zijn van uw bond cq federatie maar geen fatsoenlijke foto kunnen maken maar wel als beroeps staan ingeschreven bij de KVK ik kan mijn ernstige bedenkingen jegens deze amateurfotografen die zich na het aanschaffen van een camera na de KvK gaan en inschrijven en zich beroeps noemen zonder al te veel op details in te gaan heb ik er van de week nog één aan het werk gezien je wil niet weten wat ze maken.
  Niet zelden die ik ze langs het sportveld zitten met de duurste van de duurste apparatuur om daarna hun kiekjes gratis aan een lokale krant te schenken.
  Ook de vak-huwelijksfotograaf wordt steeds meer verdrongen door bij de KVK ingeschreven amateurs hierbij opmerkende dat je nauwelijks verschil kan zien tussen die personen die zich beroeps noemen en amateurs zijn de kwaliteit is ver benden pijl en mag rotzooi worden genoemd.
  Met anderwwoorden gezegd uw criteria heeft geen enkele zin als amateurs met een inschrijvingvana de KVK zich in laten schrijven en de nodige kennis niet in hun vingers hebben

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Dupho en NVJ/NVF werken weer samen

Dupho en NVJ/NVF praten weer met elkaar en hebben een

NVJ/NVF en Dupho praten weer verder

Het conflict tussen de NVF/NVJ en Dupho is voorlopig weer