Een spel over de rug van de fotografen

13-10-2017
2 min. leestijd
2

In een bericht aan de leden geeft Dupho meer uitleg over het stopzetten van de samenwerking met de NVJ. In het bericht spreekt directeur Suzanne Henning over een moeizame onderhandeling. De NVJ zette volgens Henning uiteindelijk Dupho voor het blok door per direct 60% meer te vragen voor de juridische dienstverlening. Daar ging Dupho niet in mee, waarna de samenwerking is stopgezet. Achter die verhoging zit een meningsverschil tussen beide partijen over een bestuurlijke kwestie bij weer een andere partij, zo meldt Dupho. Dat wordt nu over de rug van de fotografen uitgespeeld.

In een reactie zei de algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning eerder al dat de NVJ de tarieven heeft verhoogd omdat Dupho niet in wilde gaan op een verzoek van de NVJ. Los van wat dat verzoek precies is, getuigt het niet echt van een volwassen manier om een meningsverschil op te lossen door ineens andere eisen te stellen zoals in dit geval een hoger tarief voor een dienstverlening. Het is niet zo dat het verzoek van de NVJ direct invloed heeft op de vergoeding die de NVJ krijgt voor zijn juristen. De NVJ gebruikt de tariefsverhoging puur als pressiemiddel. Dat heeft dus niet geholpen, want waarschijnlijk tegen de verwachting in heeft Dupho aangegeven de juridische dienstverlening bij een andere partij onder te brengen. Ongetwijfeld een trap tegen het zere been met als gevolg dat de NVJ besloot Dupho leden geen toegang meer te geven tot hun ledenvoordeel, zoals eerder wel was afgesproken.

Tegelijk stuurt de NVJ een mail naar fotografen die gebruik maken van de diensten van de NVJ via Dupho. In een tamelijk ongepaste mail stelt de NVJ opnieuw dat Dupho de samenwerking heeft beëindigd. Maar vooral is het een reclamemail om vooral lid te worden van de NVJ en dus weg te gaan bij Dupho, al zeggen ze dat laatste er natuurlijk niet echt bij. In de mail doet de NVJ voorkomen alsof alleen zij juridische dienstverlening kunnen verzorgen. Ook leggen ze de nadruk op het feit dat alleen de NVJ de officiële perskaart kan uitgeven, iets dat overigens al lang achterhaald is in mijn ogen. Ik krijg het idee dat de NVJ een achterhoedegevecht aan het voeren is en het gedraagt zich als een oude vakbond, op het kinderachtige af.

Het vervelende van de hele kwestie is dat wie er ook gelijk heeft, de fotograaf uiteindelijk de dupe is. Bij het oprichten van Dupho was het idee juist dat de fotografen gebaat zijn bij één grote en sterke beroepsvereniging, in plaats van al die kleinere verenigingen. Ik was al nooit voorstander dat de NVF zichzelf niet heeft opgeven en is opgegaan in Dupho, nu blijkt de halfslachtige constructie zelfs te zorgen voor een splitsing en onduidelijkheid bij de fotografen. De kracht zit juist in de samenwerking, ook met de NVJ. De overeenkomsten zijn tenslotte groot. Beide partijen willen de dialoog blijven aangaan en samenwerken. Daar hoop ik ook op. Het helpt dan natuurlijk alleen niet dat je probeert te profiteren van de kwestie door leden te werven bij de andere partij.

2 Comments

  1. Laten we het eens hebben over de juridische hulpverlening. Ik kan me zo maar. Oor stellen dat dat redelijk prijzig is. Ik wéét dat het bij de nvj juristen een behoorlijk ( volgens geruchten 90%) van de capaciteit in neemt. Dat gaat problemen geven. De nvj juristen willen snel schikken Want alles beter dan een rechtszaak moeten beginnen want dat vreet echt tijd. Er wordt volgens zeggen op 125 procent geschikt. Een inbreukmaker komt dus weg met 25 procent meer dan dat ie normaal op betalen. Dat risico is wel te nemen. Maar daar wint de fotograaf de oorlog niet mee. Ik heb pakweg 300 inbreukzaken per jaar maar die worden allemaal op 200 of 300 procent geschikt. Daar kan ik ook de juridische kosten van betalen . Mijn advies: zelf regelen. Niet de nvj of dupho mee belasten.

  2. Je kan heel goed gelijk hebben als het gaat om het aanpakken van inbreuken op auteursrecht. Ik neem het van je aan, gezien je ruime ervaring, dat dat zelf oppakken meer oplevert. De juridische dienstverlening houdt zich echter niet alleen daar mee bezig met inbreuken, maar ook met zaken als portretrecht, het niet betalen va facturen etc. Daar hebben de juristen van de vereniging mij al een aantal keer met succes mee geholpen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Dupho en NVJ/NVF werken weer samen

Dupho en NVJ/NVF praten weer met elkaar en hebben een

NVJ/NVF en Dupho praten weer verder

Het conflict tussen de NVF/NVJ en Dupho is voorlopig weer