Deelnemers Joop Swart Masterclass 2012 bekend gemaakt

20-04-2012
1 min leestijd

Tijdens de World Press Photo Award Days in Amsterdam zijn de twaalf fotografen bekend gemaakt die mee mogen doen met de Joop Swart Masterclass 2012. Uit 165 kandidaten uit 56 landen zijn zes vrouwelijke en zes mannelijke fotojournalisten gekozen: Cemil Batur Gökçeer (Turkije), Maja Daniels (Zweden), Bieke Depoorter (België), Ilkin Huseynov (Azerbeidzjan), Tatiana Ilina (Rusland), Jia DaiTengFei (China), Hajime Kimura (Japan), Sofie Amalie Klougart (Denemarken), Dhruv Malhotra (India), Muhammed Muheisen (Jordanië), llvy Njiokiktjien (Nederland) en Anastasia Rudenko (Rusland).

Het is opvallend dat er dit jaar geen fotograaf uit Amerika of Engeland bij de selectie zit. Mij verbaast het weer niet dat Ivy Njiokiktjien een van de deelnemers is. Haar serie Afrikaner Blood, die ze samen met journaliste Elles van Gelder maakte, wordt immer alom geprezen en was goed voor de eerste prijs bij de Multimedia Contest van de World Press Photo en een tweede prijs bij de fotowedstrijd van de World Press Photo.

De jury, bestaande uit Alex Majoli, Dana Lixenberg, Maria Mann, Patrick Witty en Sylvia Omedes vonden het belangrijk dat de fotograaf verder kijkt dan alleen de foto. “We want to be moved, surprised, excited…there must be some tension, the sense that someone is taking a chance”, aldus het persbericht. De jonge fotojournalisten gaan werken aan het thema ’trust’, het resultaat zal worden gebundeld in het boek Next #02.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Bertien van Manen overleden

27-05-2024 22:06

Afgelopen zondag, 26 mei, is de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen overleden in het bijzijn van haar naasten. Van Manen staat bekend om haar documentaire fotografie dat zich kenmerkt door intimiteit en directheid. Ze fotografeerde met een compactcamera. Die was veel minder intimiderend dan de gebruikelijke spiegelreflexcamera, waardoor ze heel dichtbij de mensen kon komen die ze wilde fotograferen.
(meer…)

Tien

26-05-2024 21:05


Utrecht, 26-05-2024 19:15

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children