Tourkoorts!

01-07-2015
1 min leestijd

Nog maar een paar dagen en dan is het zover, dan start de Tour de France in Utrecht. Wie de afgelopen weken in de Domstad is geweest kan het gewoonweg niet ontgaan zijn. De zogenaamde tourkoorts neemt steeds meer toe, ook bij mij. Want hoewel ik mij voornamelijk richt op de fiets als dagelijks vervoermiddel, vind ik de Tour de France een machtig mooi evenement. Dan start het ook nog eens in mijn eigen stad. Alleen heb ik wel lang nagedacht over het fotograferen van de Tourstart, moet ik dat überhaupt wel doen?

Voorbereiding Tour de France
Zadelstraat Utrecht, 23-06-2015 15:02
In de aanloop naar de Tourstart heb ik al diverse foto’s gemaakt. Zeker de laatste dagen ben ik daar druk mee, de stad kleurt steeds meer geel en er zijn steeds meer fietsen in de stad te zien. Dat is allemaal vrij makkelijk, het is gewoon een soort straatfotografie. Maar de echte etappes fotograferen is geheel andere koek. Dat heb ik wel meegemaakt toen de Giro in Utrecht finishte en tijdens de proloog van de Tour de France in Rotterdam. Beide keren had ik geen accreditatie en was ik eigenlijk gewoon publiek. Beide evenementen zijn tevens van een andere orde, de Giro is de Tour niet en Rotterdam geen Utrecht.

Voorbereiding Tour de France
Jaarbeursplein Utrecht, 18-06-2015 10:20
Ook deze keer heb ik geen accreditatie, gewoonweg te laat met aanvragen en ik vraag me ook af of het echt nodig is. Hoewel ik dat wel lang heb gedacht. Met de enorme mensenmassa die op de Tour afkomt is verplaatsen vrijwel onmogelijk. Je moet gewoon een goede plek uitzoeken, op tijd aanwezig zijn en daar blijven staan. Met een accreditatie lijkt me dat niet anders, tenzij je met de motor meekan of iets dergelijks. Dat is echter het terrein van de echte sportfotograaf die de Tour ook volgt en dat ben ik niet (al lijkt het me wel gaaf om een keer mee te maken).

Eenmaal overtuigd dat een accreditatie overbodige luxe voor mij is, zat ik nog met de vraag wat ik ga fotograferen. De wedstrijd zelf? Aan wie verkoop ik dan de beelden? Er is zoveel (gespecialiseerde) media aanwezig dat ik heel goed besef dat ik daar weinig te zoeken heb. De toeschouwers? Dan moet ik toch proberen rond te lopen, zie ik waarschijnlijk niets van de wielrenners en mis ik eigenlijk de Tour.

Voorbereiding Tour de France
Stadhuisbrug Utrecht, 30-06-2015 14:10
Na lang denken ben ik er uiteindelijk uitgekomen. Ik ga niet als fotograaf naar de Grand Depart kijken, maar als fietsliefhebber. Gewoon genieten van het circus dat de Tour de France is. Dat deed ik in Rotterdam ook en dat is mij eigenlijk uitstekend bevallen. Natuurlijk neem ik fotoapparatuur mee, natuurlijk ga ik proberen met goede foto’s thuis te komen en natuurlijk ga ik die ook proberen te verkopen. Alleen is dat allemaal bijzaak. Ik ga de Tour beleven en de foto’s laten vooral zien wat ik ervaar. Geen verplichtingen, de Tour en fotografie, gewoon omdat het leuk is.
Voorbereiding Tour de France

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

Manneke (91)

In Austerlitz wordt de Take Your Kids Mountain Biking Day