Oorlogstoerist

Toeristen zie je overal, je hebt zelfs berm- en ramptoeristen. En Japanners natuurlijk, dat is eigenlijk wel een aparte soort van toerisme. Helemaal als je het verhaal hoort over de 45-jarige vrachtwagenchauffeur Toshifumi Fujimoto hoort. Hij heeft namelijk een nogal vreemde manier van vakantie vieren: oorlogsgebieden bezoeken. Uiteraard met camera’s, hij is tenslotte een Japanse toerist. De foto’s plaatst hij op Facebook, zodat iedereen zijn (gruwelijke) vakantiefoto’s kan bekijken.

Het is een tamelijk bizar verhaal. Fujimoto is gescheiden en hij zegt tegen AFP dat hij helemaal alleen is: “I have no family, no friends, no girl friend. I am alone in life.” Hij heeft wel drie dochters, met wie hij geen contact heeft. Of dat de reden is dat hij nu dergelijke reizen maakt, is niet bekend. Alle reizen betaalt hij uit eigen zak. Fujimoto zit nu in Syrië, waar hij eind vorig jaar ook al was op een toeristenvisum, maar was ook bij bij de onlusten in Caïro en Yemen ‘op vakantie’. De foto’s maakt hij puur voor zijn eigen plezier, hij verkoopt geen enkele foto.

Echt journalistiek gaat hij dan ook niet te werk. Hij trekt op met de Syrische rebellen, die hem maar al te graag mee lijken te nemen. Prima propaganda materiaal waarschijnlijk. Fujimoto zegt dat hij geen angst heeft, het is als toerist volgens hem veel minder gevaarlijk dan als journalist. Zonder enige angst loopt hij dan ook zonder helm en kogelvrij vest door straten waar sluipschutters mensen neerschieten. Sterker, het geschiet om hem heen geeft hem een nog grotere kick.

Een vreemde snuiter dus, al wil Fujimoto dat niet echt toegeven. “I just told them [the empoyers] I was going to Turkey on holiday; if I’d told them the truth, they’d tell me I’m completely crazy.”

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste berichten in Achtergrond

Ga naar Top