Giovanni Troilo alsnog gediskwalificeerd

04-03-2015
1 min leestijd

De eerste prijs voor Giovanni Troilo in de categorie Contemporary Issues Stories wordt toch ingetrokken. Dat maakt World Press Photo bekend in een verklaring. In eerste instantie was de serie ‘The Dark Heart of Europe’ in twijfel getrokken vanwege mogelijke enscenering. Na onderzoek heeft World Press Photo tot woede van veel fotojournalisten eerder besloten de prijs te handhaven omdat het bewijs niet overtuigend was. De tweede aanklacht, het onjuist vermelden van de lokatie, is wel bewezen. De fotograaf heeft zelf toegegeven bij Le Monde dat hij een fout heeft gemaakt. Die fout is de reden om alsnog de prijs in te trekken. “We hebben nu een duidelijke zaak van misleidende informatie en dit verandert de manier waarop het verhaal wordt bekeken. Een regel is gebroken en een grens overschreden,” aldus Managing Director Lars Boering.

De kwestie rond Troilo heeft opvallend veel parallellen met de perikelen rond de serie van Paolo Pellegrin over de Crest, een wijk in Rochester in 2013. Net als Troilo werd Pellegrin verweten foto’s in scene te hebben gezet en onterecht te zeggen dat foto’s in de bewuste wijk zijn gemaakt. Toentertijd besloot World Press Photo echter Pellegrin niet te diskwalificeren wat de organisatie op veel hoon kwam te staan. Door Troilo nu wel van de erelijst te halen, maakt World Press Photo een duidelijker signaal.

Door de diskwalificatie is de angel uit de tweestrijd. Hopelijk kan nu een meer inhoudelijke discussie gehouden worden over de grenzen in de hedendaagse fotojournalistiek. Dat is in een sterk veranderende wereld hard nodig, zoals ik al eerder schreef. Tijdens de World Press Photo Awards Days zal er over het onderwerp gesproken worden, meldt het persbericht. “Op basis van de reacties die we de afgelopen weken hebben ontvangen, is het mij duidelijk geworden dat het nodig is een debat te hebben over de definitie van nieuwsfotografie, fotojournalistiek en documentaire fotografie en dat het gevolgen zal hebben voor de professionele ethiek van de fotografen. Wij bevinden ons in het centrum van dit debat, en we willen dit gebruiken als leerpunt, om richting aan de discussie te geven en naar het volgende niveau te brengen,” aldus Boering.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children