Cameraverkoop zakt in

12-02-2014
1 min leestijd

Morgen begint in Japan een grote fotografiebeurs, camerafabrikanten introduceren momenteel dan ook volop nieuwe modellen. Het kan echter niet verhullen dat het met de verkoop van camera’s niet goed gaat. In 2013 is de totale cameraverkoop met 36% gedaald, zo blijkt uit de data van CIPA, de organisatie van camerafabrikanten. Het gros van die daling komt op het conto van de compactcamera’s, de verkoop daarvan daalde met 41,4%. De daling van compactcamera’s is al een aantal jaar aan de gang. De belangrijkste oorzaak is de opkomst van de smartphone. Die heeft tegenwoordig een uitstekende camera en heb je altijd bij je.

Opvallend is echter dat ook de systeemcamera’s, de digitale spiegelreflexcamera’s en andere systemen waarbij je de objectieven kunt wisselen, een teruggang kent. Alleen in Japan zelf zijn meer systeemcamera’s verkocht dan in 2012 (+27,4%). Wereldwijd is de verkoop echter met 15% gedaald. De niet-reflexcamera’s kregen daarbij een stevigere knauw dan de spiegelreflexcamera’s. Zelfs in Japan, waar ze eerder met de technologie meegaan, is het opvallend dat juist de systeemcamera’s zonder spiegel minder goed verkopen dan de meer traditionele spiegelreflexcamera’s. De oorzaak is niet zo makkelijk aan te wijzen. Enerzijds zal de markt verzadigd raken, veel mensen hebben ondertussen al een systeemcamera in huis en de veranderingen in de techniek zijn niet meer dusdanig dat je ieder jaar of twee jaar een nieuwe camera wil hebben. Dat was in het begin nog wel anders, toen steeg ieder jaar het aantal pixels en de kwaliteit. Anderzijds geven mensen ook minder geld uit als gevolg van de slechte economie. Tegelijk denk ik dat de smartphone ook hier een deel van de markt wegsnoept. Systeemcamera’s zijn, hoe klein soms ook, altijd lastiger mee te nemen dan de telefoon die je toch al bij je hebt. Als je de cijfers van de CIPA goed bekijkt zie je dat het aantal verkochte systeemcamera’s een grotere daling kent dan de omzet die met de camera’s wordt gemaakt (-9,9%). Dat duidt erop dat bij systeemcamera’s meer voor de duurdere modellen wordt gekozen. De goedkopere modellen lopen minder hard. Dat is juist de markt waar de smartphone mee concurreert: de gewone gebruiker die af en toe een leuke foto wil maken. Je ziet het ook aan de modellen die op de markt komen. Steeds vaker komen fabrikanten met afwijkende modellen, zoals de Nikon Df, de Olympus OM-D E-M1 of de Fujifilm X-Pro1. Camera’s die niet bedoeld zijn voor de beginneling, maar juist de gebruiker aanspreken die bereid is meer geld uit te geven. Bij Olympus is de OM-D E-M1 zelfs verantwoordelijk voor een minder sterke daling in de verkoop.

Voor 2014 zijn de vooruitzichten niet optimistisch. CIPA verwacht een daling van in totaal 19%. Bij de compactcamera’s zal de daling naar verwachting 26% zijn, bij de systeemcamera’s zal dat 2,3% zijn. De fabrikanten moeten hun best doen om nog voldoende camera’s te kunnen verkopen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Het geluid van analoog

Hoe klinkt analoge fotografie, dat laat Tywen Kelly zien in

Het licht gezien

Dankzij een investering in goede flitsers van Profoto ben ik