Kamervragen over aanbesteding fotografie

12-02-2014
1 min leestijd
5

Onlangs heeft de Rijksoverheid een aanbesteding uitgeschreven voor de fotografie voor de diverse ministeries. De voorwaarden in de aanbesteding riep bij een aantal fotografen nogal wat vragen op, bleek tijdens een bijeenkomst van de NVJ/NVF. De fotografen krijgen een vaste vergoeding [zie voor update/nuance de reactie van Martijn], ongeacht de tijd die ze met de opdracht bezig zijn. Bovendien staan de fotografen het auteursrecht af aan de Rijksoverheid, de fotografen mogen de foto’s dus niet verkopen en zelfs niet eens gebruiken voor hun eigen promotie op bijvoorbeeld de website. Daarentegen zijn de fotografen wel weer aansprakelijk voor de rechten van derden, terwijl ze geen controle hebben over de context. Ondanks de voorwaarden zijn 35 fotografen wel akkoord gegaan met de aanbesteding. Al laten enkelen wel weten zich met de rug tegen de muur gedrukt te voelen. Zij fotografeerden al voor de Rijksoverheid en zagen hun inkomsten verdwijnen als ze niet akkoord zouden gaan. Bij de bijeenkomst van de NVJ/NVF, was ook D’66 kamerlid Kees Verhoeven aanwezig. Hij verbaasde zich over de voorwaarden en heeft onlangs kamervragen gesteld aan de Minister-President en de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, mede ingestoken door de FotografenFederatie en de NVJ/NVF. Wanneer de bewindslieden antwoord geven op de vragen is nog niet bekend. Het is duidelijk dat niet alleen grote uitgeverijen werken met wurgcontracten, maar dat de Rijksoverheid het ook doet. Terwijl zij toch een goed voorbeeld moeten geven en niet gaan handelen in strijd met de Auteurswet.

5 Comments

  1. dat van die vaste vergoeding klopt totaal niet, er is een mooi uurtarief. En over die verkoop aan derden valt te praten, bij sommige ministeries

  2. dat van die vaste vergoeding klopt totaal niet, er is een mooi uurtarief. En over die verkoop aan derden valt te praten, bij sommige ministeries

  3. @martijn dank voor je correctie. Ik heb het iets verkeerd geïnterpreteerd. Het gaat om een vaste uurvergoeding, ongeacht of je daar nu veel moeite voor moet doen .

    Dat over de verkoop aan derden te praten valt, staat voor zover ik heb kunnen lezen niet in de aanbesteding. Dat een ministerie zelf daar wellicht wat losser mee omgaat staat daar denk ik los van.

  4. Net als bij andere opdrachtgevers is er afgesproken welke werkzaamheden je mag meerekenen in je gewerkte uren en daarnaast is een zeer redelijke reiskostenvergoeding afgesproken. Ik ken contracten die veel slechter zijn dan wat hier voor me ligt eeirjk gezegd. Over het eigen gebruik op bijvoorbeeld je website was zeker overleg mogelijk.

  5. Hallo Bas wel even laten weten dat ik het contact aan D’66 kamerlid Kees Verhoeven heb gegeven als enige fotograaf van de 5 die erbij waren, en de reis vergoeding is een lachertje want van 0 tot 100 Km is 50 Euro van 101 tot 200 is 100 Euro, dus als ik op mijn fiets stap rij 4 Km naar het Ministerie dan heb ik dus 50 Euro ex de Btw en Fotgrafie 122 Euro inlc alle rechten ? Maar dan moet je ook nog een een hele lijst van IPTC info invullen Gaat Min AZ een eigen database met foto’s maken ?

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Eddy van Wessel wint terecht voor derde keer de Zilveren Camera

Na de nominaties is het altijd weer gissen wie er

Bedrijven Unseen failliet verklaard

Fotografiefestival Unseen verkeert in zwaar weer. Na acht succesvolle edities