Weer een inspirerende dag van de fotografie

22-10-2011
2 min. leestijd

Op 21 oktober werd voor de tweede keer de Dag van de Fotografie gehouden. Was het vorig jaar eigenlijk een feestje ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van fotoagentschap Hollandse Hoogte, dit jaar was het gewoon een dag om de fotografie te vieren. Een plek ook om inspiratie op te doen, wat te leren en elkaar te ontmoeten. Net als vorig jaar was het succes groot, dit jaar kwamen 600 mensen op het evenement af.

Het is lastig om een succes te overtreffen. En eerlijk is eerlijk, het programma was dit jaar ook wat minder uitbundig dan vorig jaar met minder buitenlandse sprekers en minder activiteiten. Desalniettemin was er meer dan genoeg te kiezen. Lastige keuzes soms. Want als je, zoals ik, deelnam aan de workshop Grant Writing dan moest je de lezingen van onder andere Peter van Agtmael en Hellen van Meene missen. Die laatste schijnt een erg leuke geweest te zijn. Niet dat ik de workshop wilde missen, die was veel te interessant. Zeker nu ik zelf ook meer eigen projecten wil gaan uitvoeren. Al tijdens de workshop schoten mij al ideeën door het hoofd over hoe het een en ander aan te pakken. Alleen al wat dat betreft was de dag voor mij geslaagd.

Ed Kashi
Piet Heinkade Amsterdam, 21-10-2011 12:25

De lezing van Joost van den Broek heb ik moeten missen omdat ik naar de lezing ging over Social Media & Recht van Lisette Varossieau. Heel veel nieuws was daar niet, maar het was goed om even alles weer op een rijtje te horen. Inspirerend was de lezing van Ed Kashi over zijn project rondom suiker. Een wat andere soort fotografie dan we van Kashi gewend zijn. Meer het dagelijks leven en minder het snelle nieuws. Het dagelijks leven interessant maken was voor hem ook de grootste uitdaging. En op de vraag wat nu de waarde is van zijn project zei Kashi dat fotojournalisten zich niet alleen moeten richten op het slechtste van het slechtste, maar ook op alledaagse zaken. Sommige collega’s kunnen volgens hem geen positieve foto meer maken.

Naast de lezingen en workshops waren er ook nog pitches, discussies, een grappige fotoquiz (ik heb daar zelfs een fototas gewonnen) en fotosessies. Even kijken hoe je collega een portretfoto maakt, dat is ook leerzaam en leuk. De pitches heb ik grotendeels gemist, maar degene die ik gezien hebben waren goed, de discussies heb ik helemaal overgeslagen. Teveel keuzes en aan het eind van de dag kon ik ook nauwelijks informatie meer opnemen. Bovendien kwam ik ook weer veel bekenden tegen en ontmoette ik weer veel nieuwe mensen. Dat is ook een belangrijke functie van de Dag van de Fotografie vind ik. Even met je collega’s praten, stoom afblazen, elkaar oppeppen of gewoon over heel wat anders kletsen. Het was ook een van de redenen van Hollandse Hoogte om opnieuw de dag te organiseren. Niet alleen in de eigen Hollandse Hoogte kring blijven hangen, maar om je heen kijken en informatie uitwisselen.

Dag van de Fotografie
Piet Heinkade Amsterdam, 21-10-2011 17:58

Het was kortom weer een zeer geslaagde dag. Voor mij persoonlijk een zetje voorwaarts, weg uit de negatieve spiraal. Als het aan mij ligt wordt het een traditie: de derde vrijdag in oktober is de Dag van de Fotografie. Ik hoop dat Hollandse Hoogte dat ook vindt en dat er voor volgend jaar genoeg sponsors zijn te vinden. Het is goed voor de fotografie, een prachtig vak dat volop in beweging is.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children