Fotojournalist voor tweede keer staande gehouden op Utrecht CS

Het blijkt voor de politie nog steeds onduidelijk te zijn dat je op het station gewoon mag fotograferen. Na het incident met Emiel Elgersma half augustus, is ook fotograaf Ramon Mosterd tot twee keer toe staande gehouden door de politie die zeiden dat hij geen foto’s mocht maken. Allebei de keren fotografeerde Mosterd vanaf een openbaar toegankelijk balkon bij de Jaarbeurszijde het in aanbouw zijnde stadskantoor van Utrecht. De eerste keer, op 24 september, werd hij staande gehouden terwijl hij aan het fotograferen was. De agent in kwestie wilde de tas doorzoeken. Er was geen enkele aanleiding, twitterde Mosterd toentertijd.

Vandaag was Mosterd al klaar met fotograferen voor het AD/UN en liep hij met de camera om zijn schouder door de stationshal toen de agent in burger naar hem toe kwam. Deze wilde de foto’s zien die gemaakt waren, omdat Mosterd volgens de agent niet op het station mag fotograferen. Toen Mosterd daarop weigerde, dreigde de agent met invordering van de camera. Iets wat helemaal niet mogelijk is zonder rechterlijk bevel. Omdat de fotograaf zei dat het alleen maar zou uitlopen op een mediarel, zag de agent daar toch maar van af. Maar hij vroeg wel om het adres en met hoeveel mensen hij in het huis woonde, om na te gaan of hij niet liegt en daardoor verdacht is.

Mosterd geeft aan dat de agent verder vriendelijk was, maar dat hij te overdonderd was om het dienstnummer te vragen. Toen hij even later terug ging, waren de agenten al weg. Wel heeft hij de persvoorlichting van de politie gebeld, maar hij wacht nog op antwoord. Mosterd is ook van plan om de NVJ in te schakelen.

Voor alle duidelijkheid, op de site van de NS staat dat het toegestaan is om op het station journalistieke foto’s maken, ook voor persoonlijk gebruik mag er gewoon gefotografeerd worden. De enige beperking is dat je toestemming moet hebben als je personen fotografeert (wat nogal lastig kan zijn) en dat voor andere commerciële fotografie toestemming gevraagd moet worden. Wordt tijd dat de agenten dat ook eens leren. De NVJ is in gesprek en ik hoop dat er net als in Engeland een duidelijk document wordt opgesteld.

[Update 20:35] De NVF heeft aangegeven met de zaak bezig te zijn. Ook laat de beroepsvereniging weten mijn voorstel om de richtlijnen duidelijk op papier te zetten te omarmen. Wordt vervolgd.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste berichten in Nieuws

Ga naar Top