Richtlijnen voor beveiligers en politie over fotografie

Een tijd was Engeland een ramp als je op straat een foto wilde maken. Voor je het wist, kreeg je de politie op je dak en onder het mom van terrorismebestrijding werd je gesommeerd om te stoppen met fotograferen. Nu lijkt het erop dat Engeland een hemel wordt. Althans, op papier. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft richtlijnen opgesteld voor beveiligers en politieagenten om duidelijk te maken dat het toegestaan is om op straat te fotograferen. Daarin staat onder meer “the fact that an individual is taking a photograph does not in itself indicate hostile reconnaissance or other suspicious behaviour”. Ook staat in de richtlijn dat het formaat van de camera geen indicatie is voor een mogelijke terrorismedreiging en dat beveiligers het fotograferen van een gebouw vanaf de openbare weg niet mogen verbieden. De politie wordt nog duidelijk gemaakt dat zij geen recht hebben om het fotograferen van hun werkzaamheden te verbieden. Al met al zijn de richtlijnen helder. Zou fijn zijn als ook in Nederland dit duidelijk gemaakt wordt aan beveiliging en politie.

2 Comments

  1. Hallo Bas,
    Dit is inderdaad iets waar ik afgelopen tijd naar op zoek ben geweest, heb jij een tip waar ik op dit moment meer over rechten en plichten als fotograaf bij straatfotografie kan vinden.
    grtn Rinus

  2. Ik weet niet zo snel online een overzicht te vinden, moet ik even zoeken. Ik heb zo’n twee jaar geleden voor Pf hier wel een uitgebreid artikel over geschreven. In principe mag je op straat gewoon alles fotograferen. Koopgoten zijn geen openbare ruimte volgens de wet, dus daar mag het niet altijd. Maar daar is ook een hoop gedoe over. De NVF is bezig om de richtlijnen duidelijk te krijgen hoorde ik.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste berichten in Nieuws

Ga naar Top