Fotojournalist betrapt op ensceneren foto in Brussel

24-03-2016
1 min leestijd

Fotojournalist Khaled Al Sabbah is betrapt op het ensceneren van een foto tijdens een herdenking van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel, zo is te lezen bij Petapixel. Op televisiebeelden van Fox News is duidelijk te zien hoe hij een meisje meerdere malen aanstuurt als hij een foto wil maken. De foto plaatste hij aanvankelijk op zijn Instagram account, maar verwijderde hij nadat hij veel commentaar kreeg op het ensceneren.

https://www.youtube.com/watch?v=aDlRF_xiBCk

Het ensceneren is een doodzonde in de fotojournalistiek, waar je geacht wordt de werkelijkheid geen geweld aan te doen. Vaak is het ook helemaal niet nodig. Zeker bij gebeurtenissen als hier heb je meer dan genoeg mogelijkheden het verhaal goed in beeld te brengen. Soms moet je gewoon geduld hebben. Verschillende fotografen, zoals Getty fotograaf Patrik Stollarz, hebben hetzelfde meisje gefotografeerd zonder te hoeven ensceneren. Helaas willen fotografen nogal eens een te perfecte foto maken, waarbij ze de ethiek even uit het oog verliezen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children