Taylor Swift past fotocontract aan na protesten

Het loont om je niet zomaar neer te leggen bij absurde contracten die je als fotograaf soms krijgt voorgeschoteld. Dat blijkt wel bij het contract dat de fotografen moesten tekenen als ze de 1989 World Tour van Taylor Swift willen fotograferen. Aanvankelijk stond erin dat de fotografen de foto’s moeten laten goedkeuren door het management van Swift, dat de fotografen de foto’s eenmalig mogen gebruiken voor de publicatie die in het contract staat (dus ook niet voor hun portfolio of website) en dat het management de foto’s gratis mogen gebruiken voor commercieel gebruik.

Fotograaf Jason Sheldon schreef daarop een open brief aan Swift en haar management. Even daarvoor had Swift namelijk bezwaar gemaakt tegen Apple, omdat die volgens haar teveel rechten krijgt bij de nieuwe muziekdienst zonder dat daar een goede vergoeding tegenover staat. Sheldon schrijft dat Swift eigenlijk hetzelfde doet. De brief van Sheldon maakte veel los in de fotografiegemeenschap.

Na overleg met Mickey Osterreicher van de Amerikaanse National Press Photographer’s Association (NPPA) is het contract voor de tour aangepast, meldt Mashable. De fotograaf behoudt nadrukkelijk het auteursrecht en mag de foto’s meerdere malen publiceren, mits het geen commercieel gebruik is. Het management mag op zijn beurt de foto’s via social media delen en dus niet meer zomaar gebruiken voor commercieel gebruik.

Na de aanpassing lijkt het contract mijns inziens goed werkbaar. Het is te hopen dat meer bands goed gaan nadenken over de contracten en niet zomaar alles eisen van de fotografen, zoals ze ook niet willen dat concerns als Apple alles met hun muziek kan doen zonder een billijke vergoeding.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste berichten in Nieuws

Ga naar Top