Fotojournalisten minder vaak welkom in Witte Huis

Callie Shell mocht zo’n beetje alles vastleggen tijdens de eerste honderd dagen van Obama. Een vrijheid die verder alleen voor de officiële fotograaf van het Witte Huis, Pete Souza, lijkt te gelden. Onafhankelijke fotojournalisten wordt het steeds moeilijker gemaakt om in het Witte Huis te fotograferen. Dat is althans de constatering van White House News Photographers Association (WHNPA).

Vorig jaar werd al geklaagd dat er geen fotografen aanwezig mochten zijn bij het opnieuw afleggen van de eed van Obama. Onlangs werd bij het bezoek van de Dalai Lama ook geen pers toegelaten. De pers moest het doen met een foto die het Witte Huis zelf verspreidde. Het zijn volgens de WHNPA geen incidenten meer en zij voeren dan ook al een tijd actie tegen het fotobeleid van het Witte Huis.

De WHNPA stelt dat door het niet toelaten van fotojournalisten het Witte Huis de beeldvorming van de president kan bepalen. Het gaat dan niet alleen om de momenten zelf, maar ook om hoe de president op de foto staat. Als voorbeeld wordt het niet lachen van Obama tijdens zijn ontmoeting met de Daila Lama genoemd.

Het niet verder verspreiden van persbureau’s van de foto’s helpt nu niet meer echt, wordt gezegd. De regering zet de officiële foto’s nu op Flickr, waar iedereen gratis de foto’s vandaan kan halen. Het Witte Huis is dus niet meer afhankelijk van de pers om een beeld te verspreiden. Het lijkt mij geen goede ontwikkeling.

1 Comment

  1. >Het lijkt mij geen goede ontwikkeling.

    Mij wel (..) Want in Nederland zien we helemaal niks van het staatshoofd anders dan een obligaat foto moment op het strand.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste berichten in Nieuws

Ga naar Top