Fotojournalisten minder vaak welkom in Witte Huis

30-03-2010
1 min leestijd
1

Callie Shell mocht zo’n beetje alles vastleggen tijdens de eerste honderd dagen van Obama. Een vrijheid die verder alleen voor de officiële fotograaf van het Witte Huis, Pete Souza, lijkt te gelden. Onafhankelijke fotojournalisten wordt het steeds moeilijker gemaakt om in het Witte Huis te fotograferen. Dat is althans de constatering van White House News Photographers Association (WHNPA).

Vorig jaar werd al geklaagd dat er geen fotografen aanwezig mochten zijn bij het opnieuw afleggen van de eed van Obama. Onlangs werd bij het bezoek van de Dalai Lama ook geen pers toegelaten. De pers moest het doen met een foto die het Witte Huis zelf verspreidde. Het zijn volgens de WHNPA geen incidenten meer en zij voeren dan ook al een tijd actie tegen het fotobeleid van het Witte Huis.

De WHNPA stelt dat door het niet toelaten van fotojournalisten het Witte Huis de beeldvorming van de president kan bepalen. Het gaat dan niet alleen om de momenten zelf, maar ook om hoe de president op de foto staat. Als voorbeeld wordt het niet lachen van Obama tijdens zijn ontmoeting met de Daila Lama genoemd.

Het niet verder verspreiden van persbureau’s van de foto’s helpt nu niet meer echt, wordt gezegd. De regering zet de officiële foto’s nu op Flickr, waar iedereen gratis de foto’s vandaan kan halen. Het Witte Huis is dus niet meer afhankelijk van de pers om een beeld te verspreiden. Het lijkt mij geen goede ontwikkeling.

1 Comment

  1. >Het lijkt mij geen goede ontwikkeling.

    Mij wel (..) Want in Nederland zien we helemaal niks van het staatshoofd anders dan een obligaat foto moment op het strand.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Bertien van Manen overleden

27-05-2024 22:06

Afgelopen zondag, 26 mei, is de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen overleden in het bijzijn van haar naasten. Van Manen staat bekend om haar documentaire fotografie dat zich kenmerkt door intimiteit en directheid. Ze fotografeerde met een compactcamera. Die was veel minder intimiderend dan de gebruikelijke spiegelreflexcamera, waardoor ze heel dichtbij de mensen kon komen die ze wilde fotograferen.
(meer…)

Tien

26-05-2024 21:05


Utrecht, 26-05-2024 19:15

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children