Stichting ter ere van Jeroen Oerlemans

18-10-2016
1 min leestijd

Om het werk van de onlangs overleden fotograaf Jeroen Oerlemans te blijven eren en zijn achtergebleven familie te ondersteunen is een speciale stichting in het leven geroepen, de Jeroen Oerlemans Foundation. Via de stichting kan werk van Oerlemans worden aangekocht, waarvan de opbrengst geheel naar zijn vrouw en kinderen gaat. Ook kun je een gift geven. De prijzen van de foto’s liggen afhankelijk van het formaat tussen de €395 en €1995 en de foto’s worden gedrukt in een oplage van 25 stuks.

Jeroen Oerlemans werd op 2 oktober 2016 dodelijk getroffen door een kogel toen hij bezig was met een reportage in Libië. Na zijn ontvoering in 2012 in Syrië hield Oerlemans de conflictfotografie even voor wat het was, maar zijn drang om de verhalen te vertellen over wat er gebeurt in de wereld en daar te zijn waar de geschiedenis plaats vindt was te groot. Geen foto was het waard om voor te sterven was zijn mening, hij ging dan ook altijd goed voorbereid op reis en droeg een kogelwerend vest en helm.

Het is belangrijk dat het werk van Oerlemans niet wordt vergeten, net zomin als het werk van de andere fotojournalisten in conflictgebieden. Zij staan vaak letterlijk dichtbij de gebeurtenissen om de wereld te laten zien wat er gebeurt. Zoals Gabriel Dance het vandaag goed verwoordde in een tweet: “remember when you see a photograph that somebody was literally there taking the photograph.” De Jeroen Oerlemans Foundation laat ons daaraan herinneren, maar vooral is het een steun voor zijn kinderen en vrouw die hem het hardst moeten missen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

Expositie Jeroen Oerlemans in Hilversum

In het Museum Hilversum wordt een tentoonstelling met foto's van