Fotojournalist Jeroen Oerlemans doodgeschoten

02-10-2016
1 min leestijd

Op 2 oktober is de Nederlandse fotojournalist Jeroen Oerlemans doodgeschoten in Libië. Oerlemans was op het moment aan het werk voor Knack met de journaliste Joanie de Rijke. Hij zou door een sluipschutter om het leven zijn gebracht, de kogel zou net langs het kogelwerend vest van Oerlemans zijn geschoten. In juli maakte Oerlemans nog een serie voor De Volkskrant in Sirte, de plaats waar hij is overleden.

Het overlijden van Oerlemans komt als een schok. Oerlemans staat bekend als een zeer betrokken fotojournalist die zeker geen onnodige risico’s neemt. Hij bereidde zijn reizen altijd goed voor en was goed op de hoogte van de omstandigheden ter plekke. Een paar jaar geleden interviewde ik Oerlemans nog over dit onderwerp en over zijn eerdere ontvoering in Syrië. Het maakte indruk op mij. Niet alleen om hoe hij zijn werk aanpakte, vooral ook wie hij is als persoon. Zeker niet het stereotype oorlogsfotograaf die, als we de films moeten geloven, als een soort macho de wereld ingaat. Oerlemans was juist vrij onopvallend, rustig en sociaal erg betrokken. Hij wilde de wereld laten zien wat er speelde, maar een foto was nooit zijn leven waard. Helaas is zijn werk hem toch noodlottig geworden. Het is een groot gemis.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Jong geleerd

02-04-2024 15:51

Het is weer tijd om een camera te bespreken voor Focus. De Panasonic Lumix S5 II deze keer, met de 100 mm F2.8 Macro erbij. Een mooie set. En het macro-objectief is niet alleen leuk om details te fotograferen, het brandpunt is ideaal voor portretten. Dus mocht mijn jongste zoon weer eens poseren in mijn studio.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

Pieter van Leeuwen, een bevlogen fotograaf, mentor en auteur

Geheel onverwacht is zaterdag 4 februari Pieter van Leeuwen overleden.