Robert Capa Gold Medal voor Palestijnse fotograaf

22-04-2010
1 min leestijd

Voor zijn serie ‘War in Gaza’ heeft de Palestijnse fotojournalist Khalil Hamra de Robert Capa Gold Medal 2009 gewonnen. De prijs, vernoemd naar de beroemde fotograaf, wordt sinds 1955 door de Overseas Press Club uitgereikt aan het beste gepubliceerde buitenlandse fotoverhaal waarvoor uitzonderlijke moed en doorzettingsvermogen vereist is. Wat dat betreft is de prijs voor Hamra geheel terecht. Hamra versloeg de oorlog in de Gazastrook voor AP. Het vond min of meer plaats in zijn achtertuin. Dat is zwaarder dan een oorlog verslaan in een vreemd land, vertelt Khamil Hamra tegen de NPPA. Foto’s van Hamra waren vorig jaar te zien bij Noorderlicht.

De Olivier Rebbot Award, de prijs voor het beste buitenlandse fotoverhaal dat in boekvorm of in tijdschriften is gepubliceerd is gewonnen door David Burnett, die samen met Robert Pledge en Jacques Menasche het boek ‘44 Days: Iran and the Remaking of the World‘ maakte. Ook Alvaro Ybarra Zavaca kreeg de Olivier Rebbot Award voor zijn serie ‘The Gunmen of the Bolivarian Revolution‘.

Sarah L. Voisin kreeg de John Faber Award, de prijs voor het beste buitenlandse fotoverhaal dat via krant of nieuwsdienst in verspreid, voor haar serie ‘In Mexico’s War on Drugs, Battle Lines are Drawn in Chalk’. De Feature Photography Award, de prijs voor het beste fotoverhaal met een internationaal thema, is gewonnen door Q. Sakamaki met het verhaal ‘Xinjiang: Shifting Sands’.

Naast prijzen voor fotografie, kent de OPC ook prijzen toe aan andere vormen van media.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Bertien van Manen overleden

27-05-2024 22:06

Afgelopen zondag, 26 mei, is de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen overleden in het bijzijn van haar naasten. Van Manen staat bekend om haar documentaire fotografie dat zich kenmerkt door intimiteit en directheid. Ze fotografeerde met een compactcamera. Die was veel minder intimiderend dan de gebruikelijke spiegelreflexcamera, waardoor ze heel dichtbij de mensen kon komen die ze wilde fotograferen.
(meer…)

Tien

26-05-2024 21:05


Utrecht, 26-05-2024 19:15

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children