Robert Capa Gold Medal voor Palestijnse fotograaf

Voor zijn serie ‘War in Gaza’ heeft de Palestijnse fotojournalist Khalil Hamra de Robert Capa Gold Medal 2009 gewonnen. De prijs, vernoemd naar de beroemde fotograaf, wordt sinds 1955 door de Overseas Press Club uitgereikt aan het beste gepubliceerde buitenlandse fotoverhaal waarvoor uitzonderlijke moed en doorzettingsvermogen vereist is. Wat dat betreft is de prijs voor Hamra geheel terecht. Hamra versloeg de oorlog in de Gazastrook voor AP. Het vond min of meer plaats in zijn achtertuin. Dat is zwaarder dan een oorlog verslaan in een vreemd land, vertelt Khamil Hamra tegen de NPPA. Foto’s van Hamra waren vorig jaar te zien bij Noorderlicht.

De Olivier Rebbot Award, de prijs voor het beste buitenlandse fotoverhaal dat in boekvorm of in tijdschriften is gepubliceerd is gewonnen door David Burnett, die samen met Robert Pledge en Jacques Menasche het boek ‘44 Days: Iran and the Remaking of the World‘ maakte. Ook Alvaro Ybarra Zavaca kreeg de Olivier Rebbot Award voor zijn serie ‘The Gunmen of the Bolivarian Revolution‘.

Sarah L. Voisin kreeg de John Faber Award, de prijs voor het beste buitenlandse fotoverhaal dat via krant of nieuwsdienst in verspreid, voor haar serie ‘In Mexico’s War on Drugs, Battle Lines are Drawn in Chalk’. De Feature Photography Award, de prijs voor het beste fotoverhaal met een internationaal thema, is gewonnen door Q. Sakamaki met het verhaal ‘Xinjiang: Shifting Sands’.

Naast prijzen voor fotografie, kent de OPC ook prijzen toe aan andere vormen van media.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste berichten in Nieuws

Ga naar Top