Masha Ivashintsova, de verloren Russische fotografe

Tijdens het opruimen van de zolder voor een verbouwing vond Asya Ivashintsova-Melkumyan in 2017 een stoffige doos met negatieven en vooral veel nog niet ontwikkelde films. Het was het foto-archief van haar moeder Masha Ivashintsova (1942-2000). Na het ontwikkelen van de films zag Asya eindelijk wat haar moeder steeds fotografeerde en ze besluit de foto’s openbaar te maken.

Ivashintsova wordt nu al de Russische Vivian Maier genoemd, maar daarmee doe je haar te kort. De voornaamste overeenkomst is dat beide vrouwen tijdens hun leven intensief fotografeerden en vervolgens niets met de foto’s deden. Pas ruim na hun dood kan de buitenwereld het werk bekijken. Dat haar moeder veel fotografeerde wist Asya, ze zag alleen nooit het materiaal.

Marta, Leningrad, USSR, 1978
Marta, Leningrad, USSR, 1978 © Masha Ivashintsova

Waar Maier in de luwte werkte, was Ivashintsova actief betrokken in de artistieke scene van het toenmalige Leningrad, het huidige Sint Petersburg. Haar drie grote liefdes waren allemaal kunstenaars. Juist die relaties maakten dat Ivashintsova nooit haar foto’s toonde, ze vond dat ze verbleekte naast het talent van haar geliefden. In 1981 wordt ze onvrijwillig opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, omdat ze werkeloos was. Een misdaad volgens het communistische systeem dat toen heerste. Tot aan haar dood blijft Ivashintsova fotograferen. Uiteindelijk sterft Ivashintsova in de armen van haar dochter.

De foto’s van Ivashintsova zijn verhalende beelden die niet onderdoen voor het werk van bekende fotografen. Ze weet op een pakkende manier het leven in beeld te brengen. Dan is het werk meer poëtisch, dan weer meer documentair. Het zijn belangrijke tijdsbeelden en het is prachtig dat het werk nu getoond wordt.

Met het openbaren van de foto’s wil de dochter van Ivashintsova haar moeder de erkenning geven die ze altijd verdiend maar nooit gekregen heeft. Het werk is naast de website ook te zien op Instagram en Twitter. In de zomer van 2018 komt een tentoonstelling van het werk in Wenen. Waarschijnlijk zullen er meerdere volgen over de hele wereld.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste berichten in Nieuws

Ga naar Top