Zoekt en gij zult vinden

12-02-2019
2 min. leestijd

Een tijd terug vond ik in mijn koelkast een niet ontwikkeld middenformaatrolletje. Geen idee hoe oud het was en wat er op stond. Alleen dat ik het rolletje Tri-X had belicht als ISO 1600 en dus geforceerd ontwikkeld moest worden. Dat filmpje heb ik ergens vorig jaar ontwikkeld en de foto’s zeiden mij helemaal niets. Tot vandaag lagen de negatieven op mijn bureau min of meer te wachten om uitgezocht te worden.

Coverband
Terborg, 14-02-2004

Toevallig wilde een collega een paar negatieven scannen en zo kwamen ook de onbekende negatieven weer naar boven. En als de scanner toch opgewarmd is, is het een mooie gelegenheid om te kijken wat ik heb gefotografeerd. Op de negatieven was duidelijk te zien dat ik een band had gefotografeerd en heel vreemd een landschap. Twee totaal verschillende onderwerpen met een totaal ander contrast. Omdat het 6×6 negatieven zijn, ging ik uit dat ik het met mijn Rolleicord had gefotografeerd. Maar wanneer weet ik niet.

Ik ga graven in mijn geheugen. Heel wat jaar geleden heb ik wel eens de coverband van een vriend van mij gefotografeerd, ook op middenformaat. Tot 2002 hield ik vrij goed in een logboek bij wat ik op film heb gefotografeerd, het optreden van die vriend van mij kan ik echter niet terugvinden en ook in de nog net geïndexeerde negatieven van na 2002 zie ik niets van een optreden. Ik besluit een negatief in te scannen en zie dat ik een optreden tijdens een Battle Of The Coverbands heb gefotografeerd, op de affiche in de achtergrond staat februari. Maar geen jaartal. Nog niet veel wijzer.

Dan scan ik de landschapsfoto. Ik herken de Veluwezoom, maar daar ben ik wel vaker dus het is niet echt een aanknopingspunt. Toch is juist de nogal non-descripte landschapsfoto de sleutel tot de oplossing. Op de negatiefrand zijn namelijk twee puntjes te zien. De kenner weet het gelijk, dit is een opname met een Hasselblad. En niet dus met mijn Rolleicord. Dat ik de inkepingen bij de bandfoto niet zie komt omdat de achtergrond net zo zwart is als de negatiefrand.

Veluwezoom
Veluwezoom, 15-02-2004

Ik heb in mijn carrière heel wat camera’s getest, waaronder analoge camera’s voor het blad Foto. Hoewel de documentatie van de negatieven na 2002 vrij slecht is, heb ik op de negatiefmapjes meestal wel geschreven als ik een testcamera heb gebruik. Ik blijk twee keer met een Hasselblad 6×6 te hebben gefotografeerd: in februari en juli 2004. Gezien de poster op de achtergrond bij de band, zal het dus gaan om februari 2004. Gemaakt met de Hasselblad 503CW. Maar 100% zeker weet ik het niet. Het vreemde is dat ik geen negatieven heb met meer concertfoto’s op landschappen. Ik kan me niet voorstellen dat ik alleen met Hasselblad een concert heb gefotografeerd en al helemaal niet dat ik slechts één opname heb gemaakt tijdens een wandeling.

Nu biedt mijn digitale archief uitkomst. Want in 2004 fotografeerde ik al digitaal. In dat archief vind ik zowaar foto’s van een optreden met vlak daarna een wandeling over de Veluwezoom. De puzzel is opgelost. De band is de coverband Haze, die ik op 14 februari 2004 heb gefotografeerd tijdens een voorronde voor de Battle Of The Coverbands in Terborg. Waarschijnlijk voor een krant, maar dat weet ik niet zeker. De dag daarna ben ik met een vriendin gaan wandelen over de Veluwezoom.

Hoewel het totaal geen belangrijke foto’s zijn, is het toch wel leuk dat ik erachter ben gekomen wat ik heb gefotografeerd. Het drukt me ook weer met mijn neus op het feit dat het tijd wordt om mijn analoge archief beter te documenteren. Want er zit best wel wat interessants tussen denk ik.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Het geluid van analoog

Hoe klinkt analoge fotografie, dat laat Tywen Kelly zien in

Interview Hans Bol: Zoeken naar de chemie van de fotograaf

Als je nu afdrukken tegenkomt van oude Nederlandse fotografen, is