Zilveren Camera 2010

23-01-2011
1 min leestijd

Zilveren Camera 2010 (c) Evert-Jan Daniels
Foto © Evert-Jan Daniels

De Zilveren Camera 2010 is gewonnen door Evert-Jan Daniels. Hij maakte een foto van Wilders, Rutte en Verhagen die naar buiten komen na onderhandelingen. Het juryrapport is enthousiast over de foto: “Ze hebben ook haast, haast die Daniels op het juiste moment vastlegde. Er zit dynamiek in de foto, symmetrie. En hoe langer je naar deze foto kijkt, des te meer je erin kunt zien.” Het enthousiasme van de jury wordt niet door een heel breed publiek gedeeld, afgaand op het commentaar op Twitter en in de zaal. Ook ik vind het een opvallende keuze (waarover later meer).

Voor het eerst werd de Nationale Portretprijs uitgereikt. Koos Breukel heeft, terecht, de eer de eerste winnaar van die prijs te zijn. Van de nominaties stak de foto van Koos er wat mij betreft duidelijk boven uit. Opvallend is dat de jury niet alleen heeft gekozen op de genomineerde foto, maar op het hele oeuvre van Koos Breukel. Zo staat in het juryrapportde jury is echter unaniem in zijn oordeel over de winnaar. Niet alleen omdat deze foto van uitzonderlijk niveau is, maar ook vanwege het feit dat van de hand van deze fotograaf een groot aantal werken door verschillende juryleden was ingebracht, werken die alle van vergelijkbaar hoog niveau zijn.

Ook de Canonprijs voor vernieuwende fotojournalistiek is voor het eerst uitgereikt en wel aan Rob Hornstra en Arnold van Bruggen voor de publicatie On the other side of the mountains, onderdeel van het Sochi Project. Het is een sterke winnaar, de vernieuwing zit niet zozeer in de fotografie of de gebruikte fototechnieken, maar in de aanpak en uitvoering van het project. “The Sochi Project is vernieuwend: twee journalisten zetten op eigen initiatief een langdurig onderzoeksproject op. Vernieuwend is ook de manier waarop ze het project financieren, namelijk door middel van crowdfunding.Volgens het juryrapport lopen Hornstra en Van Bruggen voorop in de Nederlandse journalistiek. Een mooi compliment. Dat compliment geldt zeker niet voor de inzendingen bij de Canonprijs in het algemeen. Het juryrapport is vernietigend: “Veel fotografen denken dat ze het allemaal zelf kunnen. Dan zie je een slideshow met wat audio en lelijke lettertypes. De presentaties op het gebied van multimedia haperen.” Dat is voer om over na te denken.

Morgen volgt een meer persoonlijke analyse van de uitslag en wat meer over de seminar die vandaag gehouden is.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children