Yasuyoshi Chiba wint World Press Photo of The Year 2020

16-04-2020
2 min. leestijd

World Press Photo of the Year 202
Straight Voice. © Yasuyoshi Chiba, Japan, Agence France-Presse

De Japanse fotograaf Yasuyoshi Chiba heeft de World Press Photo of The Year 2020 gewonnen met zijn foto Straight Voice. Op de foto is een man te zien die gedichten voordraagt tijdens een blackout Sudan. Hij wordt verlicht door mobiele telefoons van demonstranten die oproepen tot het vormen van een burgerregering. Nadat op 11 april 2019 de dictator Omar al-Bashir van Sudan is afgezet, nemen de militairen het bestuur over. De protesten die leidden tot het afzetten van de dictator gaan door en het leger grijpt hard in. Ze proberen de protesten te hinderen door stroom en internet af te sluiten. De demonstranten vinden echter nog steeds manieren om hun stem te laten horen, zoals de man op de foto. Uiteindelijk sluiten de militairen op 17 augustus 2019 een overeenkomst met de protestbeweging om de macht te delen.

De jury van World Press Photo heeft de foto van Chiba gekozen omdat ze het een positief beeld vinden. “Het is zeker in de tijd waarin we nu leven, met veel geweld en veel conflicten, belangrijk dat we een beeld hebben dat mensen inspireert,” zegt juryvoorzitter Lekgetho Makola, “We zien deze jonge man, die niet schiet, geen steen gooit, maar een gedicht voordraagt. Het erkent, en is een uiting van, een gevoel van hoop.” Chiba omschrijft de situatie zelf als het enige vreedzame protest dat hij tijdens zijn verblijf in Karthoum heeft meegemaakt. “Ik voelde hun onverslagen solidariteit als brandende sintels die nog moeten oplaaien,” zo zegt hij in het persbericht.

Het is niet de eerste keer dat de Japanse fotograaf in de prijzen wint bij World Press Photo. In 2009 won hij met een foto van de gevechten tussen de Maasai en Kalenjin na de verkiezingen in Kenia de eerste prijs in de categorie People In The News. In 2012 won zijn serie over de tsunami in Japan die prijs voor series in dezelfde categorie. Chiba woont en werkt sinds 2007 in Kenia.

World Press Photo Story of the Year 2020
Kho, the Genesis of a Revolt. © Romain Laurendeau, France

De Franse fotograaf Romain Laurendeau heeft de World Press Photo Story of The Year gewonnen met zijn serie Kho, over Algerijnse jongeren. Het gaat over de groep ontevreden jongeren in het land die de regering steeds uitdagen en uiteindelijk de basis vormen van de grootste protesten sinds tijden in Algerije. Volgens jurylid Lucy Conticello was duidelijk te zien dat de fotograaf een goede toewijding toonde en er een duidelijke connectie en intimiteit met de mensen was. Voor Laurendeau was het voor een deel van hem onmogelijk zichzelf niet te herkennen in de jonge mensen: “ze zijn jong maar moe van de situatie en ze willen gewoon leven als iedereen.”

Battleground PolyU
Battleground PolyU. © DJ Clark/China Daily
Bij de Digital Storytelling contest, de wedstrijd voor multimedia, heeft DJ Clarke met Battleground PolyU de World Press Photo Interactive of the Year award gewonnen. De 360 graden multimediaproductie gaat over de insluiting op de Polytechnical University tijdens de protesten in Hong Kong. Juryvoorzitter Zoeann Murphy zat gelijk middenin de situatie met de verslaggever zodra hij de koptelefoon opzette en Battleground PolyU begon, zegt hij.

Dry City
Scenes From a Dry City. © Francois Verster/Simon Wood/Field of Vision
De World Press Photo Online Video of the Year awards dit jaar gegaan naar Scenes From a Dry City van Francois Verster/ Simon Wood/Field of Vision. Zij maakten een video over de toenemende sociale ongelijkheid door het watertekort in Cape Town in Zuid-Afrika. Het verhaal is tekenend voor de impact van van de klimaatveranderingen op zowel het landschap als de maatschappij.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children