World Press Photo 2014: Zweven tussen de foto’s

17-04-2014
1 min leestijd

De vaste bezoeker van de World Press Photo tentoonstellingen zal even opkijken als hij de nieuwe expositie betreedt. De foto’s staan niet meer solide op de grond, maar hangen tussen draden. Het moet het gevoel geven dat je tussen de foto’s zweeft, verduidelijkte Michiel Munneke tijdens de persviewing. Voor Munneke is het ook een persoonlijk een bijzonder moment. Twintig jaar geleden was hij suppoost bij de expositie, nu staat hij als directeur van de World Press Photo bij de opening op de hernieuwde lokatie. Na vijftien jaar onderdak in de Oude Kerk is de expositie weer terug in de Nieuwe Kerk. Het zal waarschijnlijk ook een positief effect hebben op de bezoekersaantallen. Niet alleen trekt de Nieuwe Kerk sowieso meer bezoekers, het valt vooral ook meer op. Voor World Press Photo en de fotojournalistiek in het algemeen is dat goed. Het is juist gebaat dat veel mensen zien wat de kracht van fotografie is.

De tentoonstelling van World Press Photo krijgt vaak de kritiek dat je vooral ellende ziet. Dat is uiteraard niet het geval. Tussen de winnaars zit ook hoopvolle en soms gewoon mooie fotografie. Zoals de serie van Carla Kogelman, die nog eens benadrukte dat ze het heel bijzonder vindt dat haar serie over een heel alledaags onderwerp een prijs heeft gewonnen. De foto’s zijn zoals gebruikelijk groot gedrukt en dat heeft een versterkend effect, zeker ook bij de minder prettige beelden. Dat zal zeker invloed hebben op de beleving van ellende.

WPP in Nieuwe Kerk
Dam Amsterdam, 17-04-2014 10:53

Gelukkig worden de heftige beelden afgewisseld met andere fotografie, de foto’s hangen ogenschijnlijk willekeurig door elkaar. Die afwisseling is nodig en prettig. Je laveert van verhaal naar verhaal, met de nodige pauzes. De World Press Photo tentoonstelling oogt opener, toegankelijker. Er is genoeg ruimte om de foto’s van een afstand te bekijken, waardoor je veel rustiger kunt kijken. Belangrijk om een foto goed op je te laten inwerken. Maar dan moet het wel rustig in de kerk zijn, want anders staan er al snel mensen voor je beeld. Naast het stilstaand beeld krijgen ook de winnaars van de multimedia contest alle aandacht. Terecht, want zoals Munneke in zijn openingswoord ook zegt ontwikkelt de fotojournalist steeds meer naar een multimedia journalist. De lineaire producties worden getoond op grote panelen, als in een museum. Voor de interactieve producties staat er een rijtje iMacs.

WPP in Nieuwe Kerk
Dam Amsterdam, 17-04-2014 11:25

De nieuwe plek voor World Press Photo is tegelijk een goed moment om de tentoonstelling te verfrissen. Daarin zijn de Nieuwe Kerk en World Press Photo prima geslaagd. Het blijft weliswaar een eenvoudige opzet, maar die werkt juist goed voor het brede publiek. De tentoonstelling is van 18 april tot en met 22 juni 2014 te bezichtigen, daarna gaat de expositie de hele wereld rond.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children