World Press Photo 2012

10-02-2012
1 min leestijd

World Press Photo 2012 © Samuel Aranda, New York Times
Samuel Aranda heeft de World Press Photo 2012 gewonnen met een foto over de onrusten in Yemen. De foto was ingezonden als deel van een serie. Uiteindelijk heeft de jury gekozen alleen het enkelbeeld door te laten gaan. Het is een vrij klassiek beeld, die doet denken aan eerdere winnaars. Volgens de juryvoorzitter Adrian Sullivan is het een iconisch beeld dat de menselijke gevolgen laat zien van een enorme gebeurtenis die nog steeds aan de gang is.

Over het algemeen zijn de winnende foto’s vrij klassiek van aard. Dat komt volgens Sullivan omdat de onderwerpen zich daar juist voor lenen. Opvallend is het groot aandeel zwart-wit foto’s, zeker bij sport. Veel foto’s hebben te maken met de Arabische Lente, dat was te verwachten. Ook de tsunami in Japan komt erg vaak terug. Het zijn dan ook de belangrijkste onderwerpen van 2011 geweest. Zelf vond ik het opvallend dat ik bekende foto’s tegenkwam, zoals de vallende bruid in China, waarvan ik me niet besefte dat die in 2011 gemaakt was.

Onder de winnaars zitten maar liefst vijf winnaars. Daaronder niet geheel onverwacht Ilvy Njiokiktjien met een foto uit haar serie Afrikaner Blood. Zij won de tweede prijs in de categorie Hedendaagse Kwesties Enkel. Rob Hornstra won met de serie Sochi Singers de eerste prijs in de categorie Kunst en Entertainment Series. Bij Kunst en Entertainment Enkel won Pavel Prokopvich de derde prijs met een foto uit zijn serie over een ritueel van de Shaman in Kazachstan. Ton Koene kreeg de tweede prijs bij de Portret Series voor zijn foto’s over de agenten in opleiding in Kunduz. De derde prijs in de categorie Dagelijks Leven Enkel ging naar Paolo Woods voor zijn foto van Melianise Gabreus in Haïti.

In totaal hebben 5247 fotografen uit 124 landen dit jaar 101254 foto’s ingestuurd. Daarvan hebben 57 fotografen uit 24 landen een prijs gewonnen in een van de negen categorieën.

(dit wordt nog aangevuld als ik weer rustig thuis ben)

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children