World Press Photo 2011 [update]

11-02-2011
2 min. leestijd

(c) Jodi Bieber, South Africa, Institute for Artist Management/Goodman Gallery for Time magazine
© Jodi Bieber, South Africa, Institute for Artist Management/Goodman Gallery for Time magazine

Jodi Bieber heeft dit jaar de World Press Photo gewonnen. De Zuidafrikaanse fotograaf kreeg de prijs voor de foto over de verminkte Bibi Aisha, een 18-jarige Afghaanse vrouw. De foto is ook de winnaar bij de portretprijzen enkel. Bieber is geen onbekende bij de World Press Photo (WPP), ze won eerder al acht prijzen, was deelnemer aan de Joop Swart Masterclass en was vorig jaar zelf master daar.

Juryvoorzitter David Burnett zegt in het juryrapport “dat het een van de foto’s kan zijn, waarvan we er misschien maar tien in het leven kennen, waar je als iemand het heeft over ‘die foto van dat meisje’ gelijk weet welke er bedoeld wordt”. Tijdens de persconferentie zei Burnett ook dat deze foto doet wat iedere goede (foto)journalist doet: meer vragen stellen.

Er is ook het nodige Nederlandse succes. Chris Keulen won de derde prijs bij de sportseries met een serie over een wielerwedstrijd in Eritrea. Opmerkelijk genoeg won hij tien jaar geleden de eerste prijs in die categorie met een wielerwedstrijd in Burkina Faso. “Ik kom er nooit meer vanaf”, was dan ook een reactie van Chris.

Joost van den Broek sleepte met het portret van de matroos de tweede prijs bij de enkelbeelden portret binnen. Martin Roemers won de eerste prijs in de categorie Dagelijks Nieuws series met Metropolis, een serie die nog verder loopt.

Voor de tweede keer in haar bestaan heeft de jury ook een Special Mention toegekend, een prijs waarmee de jury niet professionele foto’s kan waarderen. De speciale prijs is toegekend aan een serie van 12 beelden, gemaakt door een van de mijnwerkers die 69 dagen in de mijn in Chili vast heeft gezeten. Volgens Burnett laat de serie ook zien dat steeds meer nieuwswaardige foto’s niet door professionele fotografen gemaakt kan worden. Van de vastzittende mijnwerkers en hun redding was geen goede foto gemaakt door een professioneel fotograaf, vooral omdat dat niet mogelijk was.

Burnett was zeer te spreken over de inzendingen. Hij zou het liefst nog meer categorieën hebben om al het goede werk te kunnen waarderen. De opmerking van Adriaan Monshouwer dat er dit jaar minder persoonlijke series zijn ingestuurd, weerlegde de juryvoorzitter: “Iedere foto is vanuit het hart gefotografeerd, daarin verschilt het niet met voorgaande jaren”. Volgens Burnett sturen de fotografen in wat ze echt willen en dat maakt het persoonlijk. Wel valt Burnett op dat meer en meer series op initiatief van de fotograaf zijn gemaakt, met een opdracht van een medium op pad gaan wordt zeldzamer. Het kenmerkt volgens hem ook een goede fotojournalist. Die gaat zelf op pad, vindt zijn onderwerpen en de wegen om het te kunnen fotograferen. Een goede ontwikkeling vindt hij dat meer lokale fotografen de prijzen winnen, het zijn niet meer steeds dezelfde landen waar de prijswinnende fotografen vandaan komen. Ook dit komt volgens hem doordat media minder snel een fotograaf naar het buitenland sturen.

In totaal hebben dit jaar 5691 fotografen uit 125 landen meegedaan met de wedstrijd. Maar liefst 108059 foto’s zijn ingezonden.

De prijs wordt op 7 mei 2011 uitgereikt in Amsterdam tijdens de World Press Photo Award Days.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Bingo

19-09-2024 22:29


Gageldijk Utrecht, 19-09-2024 17:45

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children