World Press Photo 2010

12-02-2010
1 min leestijd

World Press Photo 2010 - (c) Pietro Masturzo
© Pietro Masturzo, Italy.
From the rooftops of Tehran, June.

De World Press Photo is dit jaar gewonnen door de jonge Italiaanse fotojournalist Pietro Masturzo met een foto uit een serie over mensen op de daken van Teheran. Dit jaar vielen ook veel Nederlandse fotografen in de prijzen. Naast vier winnaars, allen in de categorie Portret, ook twee eervolle vermeldingen. Waaronder de foto van Robin Utrecht van Koninginnedag.

De jury heeft een pittige discussie gevoerd over de winnaars. Een discussie die, volgens de juryvoorzitter, vooral diepgaand was. Over de foto van Masturzo is men unaniem: een terechte winnaar. Juryvoorzitter Ayperi Karabuda Ecer zegt onder meer: “It adds perspectives to news. It touches you both visually and emotionally, and my heart went out to it immediately.” Volgens jurylid Kate Edwards was men vooral op zoek naar een foto die meer vertelde dan alleen wat er op de foto stond. Daarin is men geslaagd.

Voor het eerst heeft de World Press Photo gewerkt met deeljury’s bij Sport, Natuur en Portret. Na een eerste jurering kreeg de tweede jury 7000 foto’s om te beoordelen, dat is een fikse reductie op de 30.000 foto’s die zij vorig jaar te verwerken had. In totaal zijn 101.960 foto’s ingestuurd door 5.847 fotografen uit 128 landen.

Dit jaar is er ook een speciale vermelding uitgedeeld. Het gaat om een still uit de Youtube film waarop de Iraanse Neda Agha-Soltan te zien is nadat ze in haar borst is neergeschoten tijdens de demonstraties na de verkiezingen. De jury kent de vermelding toe aan de foto die het meeste indruk heeft gemaakt, maar die niet door een professionele fotograaf is gemaakt.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children