Werkt Ami Vitale onethisch?

30-01-2012
1 min leestijd

Via een online petitie wil ene Amit B. dat Ami Vitale niet langer jurylid is van de World Press Photo. Volgens Amit B. zou het werk van Vitale onethisch zijn en daarom zou zij niet in de jury van de belangrijkste wedstrijd voor fotojournalisten moeten zitten. Nog afgezien van het feit dat de klacht rijkelijk laat komt, de jury is al een paar dagen bezig en de klacht is pas drie dagen oud, kun je de nodige vraagtekens zetten bij de petitie.

De klacht draait om een serie die Vitale maakte in Kashmir en die te zijn is bij Frontline/World, een site van PBS die niet langer wordt bijgehouden. In de film uit 2009 vertelt Vitale over het geweld in Kashmir en over hoe mooi het gebied eigenlijk is. Tegelijk zie je foto’s uit Kashmir, zowel van geweld als van het dagelijks leven. Steen des aanstoots is de foto waarop de bebloede handen te zien zijn. Volgens Amit B. gebruikt Vitale deze foto als een foto van geweld, terwijl de foto is gemaakt op de dag van Ashura – de herdenking van Imam Hussein, kleinkind van profeet Mohammed.

Echter, nergens in de film wordt een direct verband gelegd tussen de foto’s en wat Vitale vertelt. Zij beschrijft hoe Kashmir lijdt onder het geweld, maar roemt gelijk het bijzondere van Kashmir. Als Vitale iets zegt over het geweld, worden er niet direct gewelddadige foto’s tegenover gezet. “Photojournalism is about telling the truth”, zo begint de petitie. Het lijkt mij dat Amit B. het een en ander verkeerd interpreteert en spoken ziet die er niet zijn. De petitie heeft dan ook nog niet heel veel steun, slecht twee handtekeningen tot nu toe, waaronder die van hemzelf.

Link naar de petitie via Robert Goddyn

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Op de foto

07-11-2024 16:00

“Meneer, meneer!”. Terwijl ik in Overvecht wat aan het testen ben voor een portretfoto komt een groep jongeren op mij af. Ik zet me even schrap, na eerdere ervaringen. Benieuwd wat voor commentaar ik nu weer zal krijgen.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children