Weinig verrassingen bij nominaties Zilveren Camera 2010

12-01-2011
2 min. leestijd

Vandaag zijn de nominaties voor de Zilveren Camera bekend gemaakt. Door een foutje was gisteren overigens al een deel gelekt via Twitter. Neemt niet weg dat het vanmorgen weer spannend was om te zien welke keuzes de jury dit jaar gemaakt heeft. Temeer ook, omdat een grote gebeurtenis zoals koninginnedag in 2009 zich niet heeft voortgedaan. De grote thema’s van 2010 waren de verkiezingen, het WK voetbal en de damschreeuwer. Van alledrie onderwerpen zie je dan ook foto’s terug bij de genomineerden. Geen verrassing dus, eigenlijk zie ik überhaupt weinig verrassingen bij de nominaties.

Bij de genomineerden kom je weer de bekende namen tegen: Robin Utrecht (twee nominaties), Pim Ras (drie nominaties), Raymond Rutting (twee nominaties), Koen van Weel (twee nominaties), Dirk-Jan Visser (twee nominaties) en Joost van den Broek (drie nominaties). De naam is overigens geen garantie op een prijs, dat weet ik ook. Joost van den Broek heeft bijvoorbeeld vorig jaar niets gewonnen. Er zijn ook de nodige nieuwe namen zoals Maarten Brante, Cynthia Boll en Linelle Deunk. Toch ga je met al die bekende namen je afvragen of de jury misschien toch een beetje kiest voor het bekende beeld, of dat de rest van de Nederlandse fotojournalisten gewoon niet goed is.

Dat laatste wil ik niet geloven, temeer omdat ik ook niet genomineerde inzendingen heb gezien die niet onderdoen voor de foto’s die nu kans maken op de Zilveren Camera. Maar goed, met een jury spelen ook persoonlijke voorkeuren een rol. Dat is nu eenmaal zo. Wat mij aanspreekt zal een ander wellicht niet aanspreken.

Ik vind wel dat de jury een redelijk veilige, noem het conservatieve, keuze gemaakt heeft. De genomineerde foto’s zijn op zich goed, dat is het zeker niet. Maar het gros van de foto’s beklijft mij niet. De genomineerde foto van Evert Jan Daniels vind ik niet de meest intrigerende of sprekende foto van de formatie bijvoorbeeld. Ook de enkelbeelden in de categorie Kunst, cultuur en entertainment blijven mij niet bij.

Teleurgesteld ben ik over de Nationale Portretprijs, waar je als fotograaf niet voor kon inzenden, maar waar een jury zelf foto’s nomineerde die zij zijn tegengekomen. Als ik dan de hier genomineerde foto’s zie, dan vraag ik me echt af of dit de beste, meest interessante of boeiendste portretfoto’s van dit jaar zijn. In het boek van Joost van den Broek staan voor mij veel interessantere foto’s dan de foto waarmee hij genomineerd is.

Het neemt niet weg dat er ook foto’s zijn genomineerd waar ik zeer over te spreken ben. De foto van de vluchtende massa op de Dam van Robin Utrecht is gewoon een erg goed nieuwsbeeld. Hij was het toch maar weer die op het goede moment, op de goede plek was en een foto maakte. Erg gecharmeerd ben ik ook van de serie van Cynthia Boll. Voornamelijk om het verhaal, erg aangrijpend en goed gefotografeerd. Erg blij ben ik met de nominatie van Jan Banning met het portret van Wainem, het troostmeisje. Het springend hert van Arie Kievit (dagelijks nieuws) is ook ronduit fantastisch en de foto van Ilvy Njiokiktjien (Buitenlands nieuws enkel) heeft mooi meerdere lagen. De grootste verrassing voor mij is Linelle Deunk, die een prachtige portretserie heeft gemaakt. Ik zie wel verwijzingen naar portretfoto’s van andere fotografen, maar deze serie staat.

Redelijk tevreden ben ik ook over de Canon prijs, al vind ik de vernieuwing wat tegenvallen. De series zijn sterk, goed gefotografeerd en uitstekend verwerkt. Het de prijs noemen voor de meest vernieuwende fotojournalistiek vind ik wat overdreven, maar voor het beste beeldverhaal lijken het mij goede keuzes.

Al met al weinig verrassingen dus bij de nominaties, gelukkig wel veel goede foto’s. De jury heeft een heidens karwei geklaard door bijna 10.000 foto’s te bekijken. Als je uit zoveel inzendingen (444 fotografen deden mee!) wordt gekozen, dan doe je iets heel erg goed. Alle genomineerden dus gefeliciteerd. Voor wie niet genomineerd is, volgend jaar nieuwe kansen. Met hopelijk meer spannend beeld!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children