Weer geen subsidie voor Noorderlicht

19-05-2016
1 min leestijd

Stichting Fotografie Noorderlicht, de officiële benaming voor de organisatie van de galerie en het fotofestival Noorderlicht, krijgt opnieuw een zware financiële tegenvaller te verwerken. Net als vier jaar geleden adviseert de Raad voor Cultuur Noorderlicht niet op te nemen in de culturele basisinfrastructuur (BIS). Dat betekent dat Noorderlicht een subsidie van 380.000 euro dreigt mis te lopen.

In de toelichting geeft de Raad voor Cultuur aan het instituut te waarderen om zijn internationale uitstraling. Met name de jaarlijkse fotomanifestatie trekt veel buitenlandse bezoekers. Daarnaast ziet de raad ook dat Noorderlicht veel doet aan educatie en een breed publiek weet aan te spreken. Desalniettemin is de raad hard in zijn oordeel over de subsidie-aanvraag.

De voornaamste kritiek op Noorderlicht is dat het te weinig bezighoudt met vernieuwing. Dat is een belangrijk criterium om als presentatie-instelling in aanmerking te komen voor een subsidie. “De instelling toont zich behoudend in de benaderingswijze van digitale ontwikkelingen en de veranderende markt in relatie tot verdienmodellen voor fotografen,” schrijft de raad in het rapport. De raad mist de “mogelijkheden van de actuele fotografie en de vervlechting daarvan met andere disciplines”. Dat Noorderlicht de jaarlijkse fotomanifestatie in een kleinere vorm wil laten doorgaan en meer aandacht wil geven aan meer langdurige tentoonstellingen in de galerie en publieke ruimten vindt de Raad voor Cultuur twijfelachtig, juist omdat het festival Noorderlicht de internationale bekendheid geeft. Verder zegt de raad dat Noorderlicht een te conservatie houding heeft ten opzichte van de amateurfotografie.

Al met al is de Raad voor Cultuur vrij negatief over een van de belangrijkste fotografie-instellingen van het land. Het rapport is een bittere pil voor Noorderlicht. Hoewel doorgaans wel leidend, is het advies niet bindend. In 2012 kreeg Noorderlicht na een aanvankelijk nee alsnog ruim 213.000 euro, de helft van wat was aangevraagd. Nu oordeelt de raad dus opnieuw negatief en de vraag is of het Noorderlicht zal lukken alsnog subsidie te krijgen van het rijk. Wellicht moeten we net als vier jaar geleden weer campagne gaan voeren.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Bedrijven Unseen failliet verklaard

Fotografiefestival Unseen verkeert in zwaar weer. Na acht succesvolle edities

Terzijde: bevlogen werk van Ton Broekhuis

In 'zijn' Noorderlicht Fotogalerie is een overzichtstentoonstelling te zien van