Warren Richardson wint World Press Photo 2015

18-02-2016
1 min leestijd

A man passes a baby through the fence at the Hungarian-Serbian border in Röszke, Hungary, 28 August 2015. © Warren Richardson, Australia
A man passes a baby through the fence at the Hungarian-Serbian border in Röszke, Hungary, 28 August 2015. © Warren Richardson, Australia

De Australische fotograaf Warren Richardson heeft de World Press Photo 2015 gewonnen met een foto van vluchtelingen die de grens oversteken bij Hongarije. Dat is bekend gemaakt tijdens de persconferentie vandaag. De winnaar is volgens Boering een nieuwe ontdekking, wat hij geweldig vindt. Richardson kan niet geloven dat hij gewonnen heeft, vertelt de fotograaf tijdens de presentatie. Het enige licht dat hij kon gebruiken was het maanlicht. Hij was op dat moment de enige fotograaf daar.

Dit jaar hebben meer fotografen meegedaan dan vorig jaar. Vertrouwen is een belangrijk woord, zegt Lars Boering tijdens de persconferentie. Fotografen mogen het publiek niet misleiden, het is belangrijk dat fotografen dat beseffen. Met de nieuwe richtlijnen zijn meer beelden dan ooit gecontroleerd. Binnen tien dagen zal een uitgebreid verslag worden gepubliceerd over de bevindingen.

Francis Kohn geeft aan dat de jury naar twee dingen heeft gekeken. De foto moet aangrijpend zijn én een goed journalistiek verhaal vertellen. Een groot deel van de foto’s heeft te maken met de vluchtelingencrisis op alle niveaus. Van het echte vluchtelingenverhaal als de oorzaak van het probleem. Dat zie je niet alleen terug in de echte nieuwscategorieën, maar ook bij dagelijks leven en hedendaagse kwesties. Dat de winnende foto over de vluchtelingenkwestie zou gaan is dan niet meer dan logisch, zegt Kohn. De jury is er niet speciaal naar op zoek gegaan.

In de sportcategorie is niet alleen gekeken naar de grote wedstrijden, maar ook naar meer amateursporten en sport in het dagelijks leven. Bijzonder is de serie uit Tjernobyl, waar de fotograaf een rolletje heeft gebruikt dat hij daar heeft gevonden. De prijs voor lange termijnprojecten is niet alleen gewaardeerd om de foto’s zelf, maar ook om de journalistieke waarde.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children