Vincent Mentzel fotografeert de koningin

26-04-2010
1 min leestijd
1

Koningin Beatrix ©RVD/foto Vincent Mentzel
Foto’s ©RVD/Vincent Mentzel

Fotojournalist Vincent Mentzel heeft het zesde staatsieportret van koningin Beatrix mogen fotograferen. De RVD heeft via de site van het koninklijk huis drie foto’s vrijgegeven. Op Twitter barste gelijk een hele discussie los over de eerste foto. Andreas Terlaak heeft die foto op zijn blog gezet. Het is niet de eerste keer dat er veel kritiek is op het officiële portret. De vorige fotograaf, Anton Corbijn, kreeg in 2008 de nodige opmerkingen over de foto’s die hij van Beatrix maakte. Vincent Mentzel was toen opvallend genoeg één van de criticasters.

Nu zal een staatsieportret zelden een creatief hoogstandje zijn, saaiheid gaat voor. De foto’s die Mentzel maakte zijn dan ook niet direct superinteressant, om het maar even netjes te zeggen. Je vraagt je wel af of er niet iets meer in heeft kunnen zitten. Je hebt ongetwijfeld wat beperkingen, maar het is in mijn ogen ook wel een beetje slordig hier en daar. Waarschijnlijk is dat voor NRC een reden om de foto rechts wat aan te snijden. In de door de RVD vrijgegeven foto, zie je daar nog een stuk gordijn. Dat er flinke donkere randen om de foto zitten, stoort mij niet zo overigens. De vervorming van het objectief des te meer. Wat mij wel aanspreekt is dat de koningin mooi in het midden staat. Een beetje veraf, maar dat kan ik wel waarderen.

Koningin Beatrix © RVD/ foto Vincent Mentzel Ik vind het in ieder geval de beste van de drie foto’s. Vooral de buitenfoto kan ik niet echt plaatsen. Beatrix staat wel mooi weer in het midden, maar aan alle kanten wringt het beeld. Het licht is te hard, er is teveel scherptediepte, de koningin heeft haar ogen bijna dicht en je wordt afgeleid door alles om haar heen. Je gaat je afvragen wat het onderwerp is. Vreemd, want zo’n foto verwacht ik niet van toch zeer bekwame fotograaf. Opvallend detail, de koningin houdt haar handen op twee foto’s bijna hetzelfde.

Vincent Mentzel kreeg ongetwijfeld niet de opdracht om een zo creatief mogelijke foto te maken. Dat de compositie en de houding van de koningin daarom wat stijfjes en formeel is, is nog te begrijpen. Maar toch had ik zeker van Vincent Mentzel meer verwacht. Hij is immers een bekwaam fotograaf en in tegenstelling tot Annie Leibovitz die de Britse koningin gaat fotograferen, weet Mentzel wie hij voor zich heeft en kent Beatrix Mentzel ook al langer dan vandaag. Er had meer ingezeten, jammer dat het er niet uit is gekomen.

1 Comment

  1. Het is niet als kritiek bedoeld, maar wat me echt meteen opviel is: dat ze op alle drie de foto’s haar handen in exact dezelfde houding heeft… Dat vind ik niet mooi aan het geheel als serie. Tja verder, staatsieportret dat valt natuurlijk niet mee. Misschien moeten ze de volgende keer Mario Testino eens vragen, die wist in lady Di toch echt het beste naar boven te halen. Is alleen vast iets te duur, ben ik bang…

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Fijne portretten van Hansen

In 2001 ben ik mijn weblog begonnen en plaatste daar

Het licht gezien

Dankzij een investering in goede flitsers van Profoto ben ik