Vincent Laforet: goede fotojournalist wordt filmer

15-03-2012
1 min leestijd
1

Het was druk gisteravond in de Beurs van Berlage in Amsterdam bij de lezing van Vincent Laforet. De man die een succesvolle carrière in de fotojournalistiek inruilde voor een nog succesvollere carrière als filmmaker. In ieder geval financieel gezien. Laforet begon zijn presentatie met zijn fotografie. Dat is een groot plezier om naar te kijken. Hij houdt van op hoogte fotograferen en liet daar fraaie staaltjes van zien. Prachtig hoe hij vertelde over de foto’s die hij maakt van de arend op de Chrysler Building, of hoe hij hoog op het Empire State Building zonder enige vorm van zekering in de zendmast vast kwam te zitten. De foto’s zijn spectaculair. Indrukwekkend was zijn verhaal over Katrina, waar hij als een van de eerste fotografen was. Ook hier wist hij weer een helikopter te regelen voor de meest ingrijpende foto’s. Laforet vertelde ook hoe hij een uitgeputte man zag die smeekte om water. Ze gooiden water naar beneden, maar de flessen klapten uiteraard kapot op het asfalt. Landen was geen optie, het zou ook te gevaarlijk zijn. Bovendien zei hij dat je misschien wel één persoon kunt helpen door te stoppen met fotograferen en iemand te redden, maar dat fotograferen meer levens kan redden. Om dat te illustreren liet hij een foto zien waarop mensen op de vrachtbanden op het vliegveld in New Orleans lagen. Volledig hulpeloos. Door die foto op de voorpagina van de New York Times te zetten, kwam er veel meer hulp. De gebeurtenis heeft een diepe indruk gemaakt op Laforet, zo blijkt aan zijn stem.

Met Amerikaans gevoel vertelt hij vervolgens over zijn carrière in de film. Hij zag per toeval de toen nieuwe EOS 5D Mark II en besloot zomaar even te gaan filmen. Het weekendje kostte hem $5000. Het is moeilijk te geloven dat hij niet langer al met het plan rondliep. Maar goed, het verhaal is wel mooi zo. De film, Reverie, is het breekpunt in zijn carrière. Laforet verlaat de journalistiek en gaat filmen. Na de pauze laat hij diverse producties zien. Mooi gemaakt allemaal, maar toch gaat er iets wringen. Ze missen de ziel die wel in zijn foto’s zit. Een mooi beeld maakt nog geen goed verhaal. Laforet heeft dat notabene zelf gezegd in een gesprek met de pers voorafgaand aan de lezing, zoals te lezen is op de site van Pf.

Het is best ironisch dat Laforet eigenlijk zelf het beste bewijs is van zijn stelling. Hij was een erg goede fotojournalist, nu is hij een matig filmer. Jammer eigenlijk. Het neemt niet weg dat de avond erg geslaagd en inspirerend was. Veel positieve energie en de boodschap dat je het gewoon moet doen, slaat aan.

1 Comment

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children