Verrassende winnaars eerste Dutch Doc Award

03-06-2010
1 min leestijd

Gisteren is voor het eerst de Dutch Doc Award uitgereikt tijdens een feestavond in Utrecht. De jury had volgens het juryrapport een flinke kluif aan de beoordeling. Vooral omdat de grenzen nog niet helder waren. Zo was er volgens het rapport veel discussie over het begrip engagement. Uiteindelijk leverde het twee verrassende winnaars op.

De hoofdprijs, de Dutch Doc Award met een geldprijs van €20.000, is gewonnen door Jeroen Kramer met Room 103. Opvallend genoeg is gekozen voor een vrij traditionele vorm van documentaire fotografie. Volgens Lex ter Braak, directeur van het Fonds BKVB, was er veel discussie bij de jury, maar trof men een verbluffende eerlijkheid in de foto’s van Kramer. Kramer ging volgens eigen zeggen als klassieke oorlogsfotograaf, op zoek naar spanning en avontuur, naar het Midden Oosten en raakte meer betrokken bij de oorlog. Hij brak zichzelf als de traditionele oorlogsfotograaf af en begon met een andere soort fotografie. Het project was niet geboren is uit een idee, maar zoals hij het zelf zo mooi omschrijft “het boek is mij gebeurd”. Kramer wilde niet het bekende verhaal uit het Midden-Oosten vertellen, maar een genuanceerder beeld scheppen. Het is een persoonlijk document, waarbij tekst een belangrijke rol speelt.

De innovatieprijs is gewonnen door Stefanie Grätz voor haar project SurfingViews: a Couchsurfing Directory. Zij kreeg de prijs vanwege de vernieuwende manier waarop zij het onderwerp heeft aangepakt. Grätz ging zelf couchsurfen en fotografeerde bij het opstaan de taferelen. Zij gaf op de site van couchsurfing wel steeds duidelijk aan dat haar bedoeling een fotografieproject was. Verbaasd en totaal verrast nam Grätz de prijs in ontvangst. De fotografe ging er vanuit dat Rob Hornstra en Arnold van Bruggen de titel zouden winnen voor het Sochi Project. Het leek mij ook de meest voor de hand liggende winnaar. Dat Grätz desalniettemin won, geeft ook aan dat het nog niet helemaal helder is wat de criteria zijn om de prijs te winnen. Gaat het om fotografisch vernieuwend, of ook om markttechnisch vernieuwend? Als het aan intendant Annelies Kuiper is, kan het beide.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Bertien van Manen overleden

Zondag, 26 mei 2024 is de Nederlandse fotograaf Bertien van

World Human Powered Speed Challenge dag 7 (slot)

De runs op zaterdag, de laatste racedag. In Battle Mountain