Dit weekend zijn de Awards Days van World Press Photo, het feest waar de winnaars hun prijzen krijgen en fotojournalistiek in het algemeen wordt gevierd. Met Lars Boering aan het roer is het ook het moment waar pittige discussies worden gehouden en nieuwe initiatieven worden gelanceerd, al blijft het niet beperkt tot dit weekend. Dit jaar zijn al vier mooie projecten aangekondigd waar World Press Photo een belangrijke rol speelt.
De eerste is gelijk zichtbaar op straat. Samen met #Dysturb zijn tien nieuwsfoto’s levensgroot te zien op straat in Amsterdam. De twee organisaties willen daarmee de discussie over nieuwsonderwerpen naar de straat brengen en daarmee de waarde van persvrijheid onderstrepen. In het kader van persvrijheid heeft World Press Photo ook Witness opgericht. Je kunt je nu al opgeven voor de nieuwsbrief.
Fellowship
Met de Tim Hetherington Fund werkt World Press Photo al langer samen. Vanaf dit jaar hebben de twee instellingen een Fellowship in het leven geroepen. Bij de Tim Hetherington Trust / World Press Photo Foundation Fellowship worden visual storytellers ondersteund om hun projecten en missies door te zetten. Ieder jaar wordt één maker toegelaten tot een steeds groeiend netwerk, waar hij zelf ook deel van gaat uitmaken. Degene die gekozen is, heeft bijvoorbeeld ook zeggenschap over de keuze van de volgende fellow. Daarnaast krijgt hij €5000 voor zijn project.
De eerste die het fellowship krijgt toegewezen is Nana Kofi Acquah voor zijn project over gender en vrouwen in Afrika. De Ghanese fotograaf, dichter en blogger gebruikt verschillende media met als doel het continent een nieuwe positie te geven. Zo is hij deel van de succesvolle Instagram groep @EverydayAfrica.
Four Corners
Tot slot werkt World Press Photo samen met het International Center of Photography (ICP) en Open Lab at Newcastle University om het Four Corners Project te lanceren. Four Corners Projects moet een standaard zijn om beelden een betere context en geloofwaardigheid te geven. Met het instrument kun je aan de vier hoeken van de foto extra informatie toevoegen zoals bijschrift, het achtergrondverhaal, gerelateerde foto’s, links naar contextuele informatie en copyright. Het idee werd in 2004 voor het eerst geopperd door Fred Ritchin, de decaan van ICP. Het bleef in de ijskast tot Lars Boering met ICP ging praten over de ethische normen en waarden in de fotojournalistiek.