Uitgereikte foto’s van Castro gemanipuleerd

11-02-2014
1 min leestijd
1

In de Sovjettijd was het de normaalste gang van zaken om allerlei dingen uit foto’s te retoucheren die niet (meer) het ideaal van het regime laten zien. Het communistische Cuba doet het nog steeds, zo blijkt. Op foto’s die door de Cubaanse overheid via Estudios Revolucion zijn verspreid van een ontmoeting van de oud-leider Fidel Castro tijdens een bijeenkomst van regeringsleiders in Havana is het gehoorapparaat van Castro digitaal verwijderd. Diverse internationale persagentschappen hebben de foto’s verspreid, waaronder AP. Dat bureau laat weten de zeven foto’s nu uit de database te hebben gehaald nadat de manipulatie was ontdekt. Beeldredacteuren viel een afwijking op bij het oor van Castro, waarna AP de originele bestanden opvroeg bij de fotograaf, Alex Castro, de zoon van Fidel Castro. Hij heeft laten weten niets van de manipulatie af te weten. Momenteel onderzoekt AP alle foto’s die afgelopen jaar door Estudios Revolucion zijn verspreid. Hoewel het hier om een niet wereldschokkende manipulatie gaat, wordt het wel weer duidelijk dat het belangrijk is dat onafhankelijke fotografen toegang krijgen bij belangrijke momenten. Foto’s die door overheden worden uitgereikt moeten met de nodige zorg worden bekeken. Dat geldt ook foto’s van de Westerse wereld.

1 Comment

  1. Nee er moeten weer foto redacteuren komen die de foto’s controleren i.pv alle foto’s maar in een database te gooien en dan maar kijken wat er gebeurt en wat het oplevert.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children