Deze blogpost wordt geregeld aangepast aan nieuwe ontwikkelingen. De laatste updates staan onderaan bij Lees verder.
Laatste update: 05-02-2011 09:35
De protesten in Egypte verliepen aanvankelijk vrij vreedzaam. Maar de sfeer is nu een stuk grimmiger en demonstranten hebben het nu ook voorzien op de journlalisten en fotografen. In de Volkskrant van vandaag (link alleen voor abonnees) meldt de Nederlandse fotojournalist Robert Goddyn dat hij niet meer kan fotograferen omdat hij het hotel niet meer uit kan en ook niet vanaf het balkon kan fotograferen. Volgens Goddyn komt het geweld vooral van de voorstanders van Mubarak. Hij hoort en ziet de pro-Mubarak demonstranten op het dak lopen. Hij hoopt dat de voorstanders weer wat worden teruggedrongen: ” want als ze (de pro-Mubarak demonstranten) nóg iets verder teruggaan, komt de deur van mijn hotel vanzelf achter de linie van de anti-Mubarakmensen te liggen. Met die anti’s kan ik wel uit de voeten, dus dan kan ik er uit.”
Ook Holly Pickett meldt dat het nu erg lastig is om te fotograferen. In de Billing Gazette zegt zij dat ze voor de veiligheid zich heeft teruggetrokken in een hotel met andere journalisten. Pickett woonde al drie jaar in Egypte. Ironisch genoeg om even weer bij te komen als ze in oorlogsgebieden heeft gefotografeerd. Zij maakte ook foto’s van de opstand in Tunesië. Het geweld in Egypte zag zij niet aankomen, maar de bevolking is wel van nature wantrouwig ten opzichte van camera’s. Bij de MSNBC vertelt fotojournalist Ron Haviv dat het mede gevaarlijk is om de demonstratie te verslaan omdat er geen duidelijke leiders zijn. Hij vergelijkt de situatie in Caïro met de val van de muur in Berlijn en de opstand in Somalië.
Ondertussen nemen ook de meldingen van gewonde fotojournalisten toe. Goddyn vertelt hoe een fotograaf vlak voor zijn hotel wordt aangevallen, volgens Goddyn was die fotograaf onvoorzichtig bezig; “Vanmiddag zag ik een fotograaf, die was lijp, die stond daar beneden gewoon foto’s te nemen. Ze hebben de camera tegen z’n oog geschopt.” Een van de gewonde fotojournalisten is Mohamed Omar, die voor EPA fotografeert. Vlak voor het Egyptisch Museum is hij aangevallen en heeft hij hoofdletsel opgelopen. Na de aanval is hij aangehouden, maar ondertussen ook weer vrijgelaten. Wall Street Journal meldt dat Peter van Agtmael is aangevallen. Hij kon ontsnappen aan zijn aanvallers en liep alleen wat schaafwonden en blauwe plekken op, aldus de krant. Wel is al zijn apparatuur gestolen.
[Updates 15:14]:
Ook de Noorse fotojournalist Roar Christiansen is aangevallen, zo meldt de krant Bergens Tidend waar hij voor werkt. Christiansen werd door een man aangevallen, waarna al snel een groep om hem heen kwam staan en zijn camera eiste. Een man op een brommer redde de fotograaf uit de benarde situatie, er is alleen een geheugenkaart gerold. Christiansen is weer terug naar Noorwegen gegaan. Ook fotojournalisten Tomm W. Christiansen en Lina Næsfeldt zijn in de problemen gekomen. Zij schuilen nu in het hotel.
Diverse journalisten en fotografen geven aan dat het kamp van Mubarak achter de aanvallen op de pers zitten.
Ondanks deze dreiging en aanvallen is Volkskrant fotograaf Raymond Rutting samen met verslaggever Alex Burghoorn vandaag afgereisd naar de Egyptische hoofdstad.
[Update 19:50]:
Op zijn weblog beschrijft de Amerikaanse fotojournalist Andrew Burton hoe hij is aangevallen. Hij beschrijft ook dat hij de dag daarvoor geen duidelijke signalen had dat het gevaarlijk was geworden voor journalisten. De aanval ging snel, in een mum van tijd was hij omsingeld door pro-Mubarak demonstranten nadat hij een demonstrant had gefotografeerd die een leuze tegen Mubarak aan het overschilderen was. Tegelijk werd hij zo goed als kwaad geholpen door anti-Mubarak demonstranten. Uiteindelijk wordt hij een tank ingehesen en later door een militair geholpen veilig uit de menigte te komen. Het is een indrukwekkend relaas en Burton beseft dat hij geluk heeft gehad: “I was incredibly lucky. Outside, numerous journalists, photographers and friends were beaten, had their cameras smashed, hurt badly. I got very lucky, very fucking lucky.”
[Updates 21:15]:
Bij BJP vertelt Peter van Agtmael over zijn ervaring in Caïro. Ook hij meldt dat hij is aangevallen door pro-Mubarak demonstranten en verdedigd is door anti-Mubarak demonstranten. Het leger heeft hem uiteindelijk in veiligheid gesteld. Wel is hij, zoals al eerder gemeld, zijn apparatuur en zijn foto’s kwijt: “it’s a small price to pay.” Van Agtmael wil nog enkele dagen blijven, maar zijn gevoel zegt hem dat hij eigenlijk weg moet.
Associated Press meldt verder nog aanvallen op twee Japanse en een Griekse fotojournalist. Op een foto van AP is te zien hoe de Franse fotojournalist Alfred Yaghobzadeh door anti-Mubarak demonstranten wordt behandeld aan een hoofdwond.
[Updates 04-02-2011 11:05]:
Bij Lens vertelt Alfred Yaghobzadeh dat hij bij toeval is geraakt en niet bewust is belaagd door demonstranten. Het hoort bij het werk zegt hij: “It’s part of the job. It’s no big deal.”
Uit hetzelfde artikel blijkt dat ook Chris Hondros is aangevallen en ternauwernood zijn apparatuur en opnames kon redden. Hij kon schuilen bij militairen, die brachten hem naar het Egyptisch Museum, waar hij voor de tweede keer moest voorkomen dat zijn spullen werden afgenomen: “But then they took me into the Egyptian Museum compound, which is now a de facto Egyptian military compound. They detained me briefly and wanted to get my media cards. But I was with some other journalists. We delayed and stalled and then were able to just squirm out of there.” Ook Ed Ou heeft problemen gehad, maar kan gewoon blijven werken.
Volgens een memo van AP is eerder deze week Nasser Nasser gewond geraakt toen hij werd belaagd door een politieagent. Hij heeft een kaakfractuur opgelopen en is naar een oogziekenhuis gebracht door collega’s.
[Update 04-02-2011 20:15]:
Freelance fotojournalist Matthew Cassel is eerder deze week door de geheime politie een gebouw binnengesleept. Doordat demonstranten en bewoners van het gebouw hem hielpen, kon voorkomen worden dat zijn apparatuur en geheugenkaarten in beslag werden genomen. Dat zegt hij in een interview met Photoshelter.
[Update 05-02-2011 9:35]:
De Nederlandse fotojournalist Robert Goddyn heeft in totaal 24 uur vastgezeten, zo melden zijn vriendin (hier onder bij de reacties) en De Volkskrant. Tijdens zijn eerste arrestatie moest hij uren geblinddoekt geblindoekt, op de knieën met de handen op de rug gebonden op de grond zitten. Na zijn eerste vrijlating is hij bedreigd door pro-Mubarakaanhangers en even later weer vastgehouden. Daar was hij de enige niet Egyptische gevangene. In tegenstelling tot zijn medeslachtoffers is Robert gelukkig niet fysiek mishandeld. Hij zag wel door een kier van zijn blinddoek hoe de anderen werden mishandeld. Na zijn tweede vrijlating heeft een agent de fotograaf geholpen en op een taxi naar de ambassade gezet. Daar verblijft hij nu. Robert zou aanvankelijk die dag terugvliegen naar Nederland. Zijn camera’s gingen steeds met hem mee, zijn iPhone en paspoort is hij kwijt. Waarschijnlijk keert Robert dit weekend terug naar Nederland.
Ik maak me zorgen om Robert, ik ben zijn vriendin…, we hebben sinds gisterochtend, 3 februari 2011, niets meer gehoord, geen sms, geen skype en geen email. Misschien dat ze z’n mobiel, laptop, camera daar hebben ingevorderd ! Die pro-Mubarak knokploegen zijn griezels…! ! ! ! ! ! ! Het schijnt zo te zijn, dat je in Egypte vooraf toestemming moet vragen als je wilt fotograferen !! Hij gaat, als het goed is, vanmiddag, vrijdag 4 februari, zijn vlucht terug pakken vanuit Cairo Airport naar Amsterdam…! Ik hoop vurig op een veilige thuiskomst, zijn zoontje Lawrence zal ook dolblij zijn z’n vader weer te zien !
Grtz. Marianne
Ik hoop dat alles goed gaat met Robert, het is nu wel erg onvoorspelbaar daar in Cairo…Hou ons svp op de hoogte Marianne !
Ik heb R. vanmiddag aan de telefoon gehad vanuit Cairo, hij gaat proberen het weekend terug te reizen. Hij was idd door die aanhangers van het regime vastgehouden, vrijgelaten en weer elders tegengehouden en in problemen gekomen ! De Nederlandse Ambassade daar is goed bezig de belangen te behartigen van de journalisten e.d., de Ambassade heeft hem geholpen, maar het blijft nog spannend tot zijn terugkeer in Nederland ! En, Ruud, bedankt voor je berichtje…
Vandaag artikel met foto in De Volkskrant !
Robert is zojuist thuis aangekomen !! Zóóó blij !! X Marianne
Fijn om te lezen dat het toch nog goed is afgelopen.
Inderdaad ja…! Ben nog steeds wel geinteresseerd in het verdere verloop daar omtrent het aftreden van Mubarak…