So 2014 voor Ernst Coppejans

26-11-2014
1 min leestijd

Ernst Coppejans heeft de SO 2014 gewonnen voor zijn twee series Dans Le Milieu en Jutteur. Het is voor de tweede keer dat de SO Award wordt uitgereikt, een prijs die wordt toegekend aan een fotograaf die het tijdsbeeld van het jaar weet weer te geven in een samenhangende serie die een duidelijke signatuur van de maker laat zien.

“Elk beeld is intrigerend op zijn eigen manier, maar samengebracht in een serie vormt het een compleet verhaal dat je boeit van begin tot einde,” zegt de jury over het werk van Coppejans. Daar heeft de jury gelijk in. Hoewel het twee verschillende series zijn, is de stijl van Coppejans consequent zonder saai te zijn. De twee verhalen vormen een mooi geheel en de uitvoering staat op een hoog niveau. Coppejans maakte beide verhalen in West-Afrika, de reis bekostigde hij deels met de opbrengst van zijn pitch tijdens de Donkere Kamer #17. Bij Dans Le Mileu portretteert Coppejans homoseksuele West-Afrikanen. Dat zijn herkenbaar in beeld zijn, mag uniek genoemd worden. Homoseksualiteit is nog altijd beladen in de landen waar Coppejans is geweest, er staat een celstraf op van maximaal 5 jaar en de mannen worden meestal door alles en iedereen verlaten. De serie Jutteur laat Senegalese mannen zien die trainen voor worstelwedstrijden. Worstelen is bijzonder populair in Senegal en de bekende worstelaars worden aanbeden als filmsterren.

Naast de eerste prijs is bij de SO Awards een tweede prijs toegekend aan Robin de Puy. Renate Beense en Jean Luc Truijens delen de derde prijs. In totaal hebben 212 fotografen werk ingezonden, daaruit zijn eerder 28 fotografen genomineerd, waaronder de winnaar van vorig jaar Carla Kogelman. Vanaf 10 december 2014 is een selectie van de foto’s te zien op abris in Amsterdam. Alle genomineerde en winnende foto’s zijn gebundeld in een boek dat te koop is voor €35,00.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Yasuyoshi Chiba wint World Press Photo of The Year 2020

Straight Voice. © Yasuyoshi Chiba, Japan, Agence France-Presse De Japanse

World Press Photo 2020: een verrotte wereld met lichtpuntjes

Vaak wordt World Press Photo geassocieerd met ellende. Dat is