Portretten van Seydou Keïta in Foam

Wie van mooie portretfotografie houdt kan bijna niet om de tentoonstelling Seydou Keïta – Bamako Portraits heen die binnenkort in Foam opent. Keïta (1921-2001) was een Malinese fotograaf die halverwege de twintigste eeuw in de toenmalige Franse kolonie portretten maakte van de inwoners. Het laat een mooi beeld zien van de inwoners van een land op weg naar zelfstandigheid.

De portretten van Keïta zijn gemaakt op grootformaat bij daglicht. Door op het grote formaat te werken hoefde hij geen vergroter te gebruiken voor de afdrukken. Hij maakte uit economische motieven ook maar één opname per portret. De foto’s zijn prachtig gecomponeerd, vaak tegen een drukke achtergrond en met de nodige rekwisieten. Keïta portretteerde de mensen zo mooi mogelijk.

Vlak na de onafhankelijkheid stopte Keïta met zijn studio om voor de regering te fotograferen. Pas na 1992 werd Keïta bekend in de Westerse wereld dankzij André Magnin, toenmalig curator van de collectie hedendaagse Afrikaanse kunst van Jean Pigozzi. Sindsdien heeft Keïta meerdere exposities gehad over de hele wereld.

De expositie Seydou Keïta – Bamako Portraits in Foam toont een overzicht van zijn portretten en is van 6 april tot en met 20 juni 2018 te zien.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste berichten in Inspiratie

Placeholder

Leren van film

Film en fotografie zijn totaal verschillend en tegelijk hebben ze veel overeenkomsten.…

Placeholder

Jaloersmakend mooi

Jeroen Nieuwhuis maakt prachtig werk met een duidelijke eigen staal. Inspirerend en…

Ga naar Top