Portretten van Seydou Keïta in Foam

12-03-2018
1 min leestijd

Wie van mooie portretfotografie houdt kan bijna niet om de tentoonstelling Seydou Keïta – Bamako Portraits heen die binnenkort in Foam opent. Keïta (1921-2001) was een Malinese fotograaf die halverwege de twintigste eeuw in de toenmalige Franse kolonie portretten maakte van de inwoners. Het laat een mooi beeld zien van de inwoners van een land op weg naar zelfstandigheid.

De portretten van Keïta zijn gemaakt op grootformaat bij daglicht. Door op het grote formaat te werken hoefde hij geen vergroter te gebruiken voor de afdrukken. Hij maakte uit economische motieven ook maar één opname per portret. De foto’s zijn prachtig gecomponeerd, vaak tegen een drukke achtergrond en met de nodige rekwisieten. Keïta portretteerde de mensen zo mooi mogelijk.

Vlak na de onafhankelijkheid stopte Keïta met zijn studio om voor de regering te fotograferen. Pas na 1992 werd Keïta bekend in de Westerse wereld dankzij André Magnin, toenmalig curator van de collectie hedendaagse Afrikaanse kunst van Jean Pigozzi. Sindsdien heeft Keïta meerdere exposities gehad over de hele wereld.

De expositie Seydou Keïta – Bamako Portraits in Foam toont een overzicht van zijn portretten en is van 6 april tot en met 20 juni 2018 te zien.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Fijne portretten van Hansen

In 2001 ben ik mijn weblog begonnen en plaatste daar

Het licht gezien

Dankzij een investering in goede flitsers van Profoto ben ik