Portret van een promovendus

06-01-2012
1 min leestijd
1

Rust is belangrijk in de fotografie, helemaal bij portretfoto’s. Als de fotograaf onrustig is, zal de geportretteerde evenmin rustig zijn. Gisteren mocht ik voor De Gelderlander (via Novum) een portretfoto maken van een promovendus. De afspraak die door de krant gemaakt was, was aan de krappe kant. Maar het zou moeten lukken. Direct na de persconferentie over de Nikon D4 in Rijswijk moest ik weer op weg naar Utrecht. Wat later dan gepland en ook nog eens met vertraging. Vervelend genoeg had ik geen telefoonnummer gekregen van de persoon die ik moest portretteren, waardoor ik niet kon melden dat ik te laat was. Tot overmaat van ramp stond in de briefing ook nog een verkeerd huisnummer bleek.

Dus daar sta je dan, vermoeid en gespannen voor een gesloten deur. Na wat bellen met de redactie kreeg ik haar toch te pakken en kon ik alsnog de foto maken. Gelukkig maar. Maar voor ik de foto echt kon maken, moest ik zelf eerst rustig worden. Dat lukte gelukkig en al snel zag ik waar ik de foto wilde maken. Het huis een klein beetje verbouwen, dat hoort er eigenlijk standaard bij, zodat ze mooi in het licht zat. Rustig kijken, rustig praten en rustig fotograferen. Op weg naar mijn studio was ik alle stress weer vergeten. Achter de computer zag ik de foto’s en dat stemde mij blij. Ik ben tevreden. En nieuwsgierig welke van de drie doorgestuurde foto’s De Gelderlander heeft gebruikt. Want dat kan ik helaas niet zien.

Portret van een promovendus
Utrecht, 05-01-2012 14:17

1 Comment

  1. prachtig Bas: als dit portret onder stress werd gemaakt dan wordt het hoog tijd dat ik eens ga kijken naar je ‘gebalanceerde’ portretten. ben onder de indruk!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Bertien van Manen overleden

27-05-2024 22:06

Afgelopen zondag, 26 mei, is de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen overleden in het bijzijn van haar naasten. Van Manen staat bekend om haar documentaire fotografie dat zich kenmerkt door intimiteit en directheid. Ze fotografeerde met een compactcamera. Die was veel minder intimiderend dan de gebruikelijke spiegelreflexcamera, waardoor ze heel dichtbij de mensen kon komen die ze wilde fotograferen.
(meer…)

Tien

26-05-2024 21:05


Utrecht, 26-05-2024 19:15

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Fijne portretten van Hansen

In 2001 ben ik mijn weblog begonnen en plaatste daar

Het licht gezien

Dankzij een investering in goede flitsers van Profoto ben ik