Pasfoto’s zonder fotograaf

22-02-2010
1 min leestijd
4

Na eerst bijna de pasfoto’s te zijn kwijtgeraakt aan fotograferende ambtenaren, is volgens Photo4id de fotograaf wederom niet nodig voor het maken van pasfoto’s. Via de website maakjepasfoto.nl kun je zelf een pasfoto maken. Dat wil zeggen, je moet een door jou gemaakte foto op de server zetten en dan kun je schuiven en vergroten tot alles aan de eisen voldoet. Het klinkt simpel en het is het op zich ook wel. Maar je moet wel met een goede foto beginnen en dat kan lastiger zijn dan het lijkt. Ook ben je zelf verantwoordelijk of alles wel aan de eisen voldoet. De vragenlijst kun je natuurlijk makkelijk bedotten. Heel blij vermeldt het bedrijf dat deze manier veel goedkoper is dan naar een fotograaf gaan. Voor nog geen 2 euro heb je vier pasfoto’s. Daarvoor moet je wel zelf aan de slag, wat best wat tijd kost. En je hebt een redelijk grote kans volgens mij dat de ambtenaar vervolgens zegt dat de foto niet aan de eisen voldoet en je weer van voren af aan kunt beginnen. Of het veel tijd gaat schelen omdat je niet naar de fotograaf hoeft, betwijfel ik dan ook. Nog een argument van het bedrijf om het vooral wel te doen: “het is bovendien ook nog goed voor het milieu, want je hoeft de deur niet meer uit.” Dat klinkt leuk, maar als je een paar keer op en neer moet van de ambtenaar omdat die de foto afkeurt, is een ritje naar de fotograaf en dan gelijk door naar het gemeentehuis waarschijnlijk sneller en beter voor het milieu.

4 Comments

 1. Nu heb ik in principe niets tegen nieuwe diensten. Maar dit is natuurlijke klinkklare nonsens en riekt naar broodroof.
  Zelfs getrainde (pas)fotografen zitten er volgens de ambtenaren nog wel eens naast.
  Mezelf als voorbeeld nemend waar het fout kan gaan: mee-kleurende brillenglazen. Na een tijdje krijgen die een beetje een tint, ergo, niet toegestaan. Zou ikzelf nooit aan gedacht hebben, de (pas) fotograaf om de hoek wel.

 2. Die besparing voor het milieu valt nogal tegen denk ik. Het meeste kan gewoon op de fiets, en hier in utrecht staat er iig een fotograaf met een kar bij de ingang van het kantoor voor burgerzaken. Geen extra rit nodig dus, en als de ambtenaar de foto afkeurt kun je meteen voor de deur een nieuwe eisen.

  En het gemiddelde zelfgemaakte kiekje is volgens mij zelden goed genoeg te maken voor een pasfoto volgens mij.

 3. Bericht op Twitter:

  ChrissieFresh @Photo4id Ik heb de pasfoto voor mijn rijbewijs gebruikt & hij ziet er goed uit. Ik ben zeer tevreden!
  2:27 PM Feb 18th from Seesmic in reply to Photo4id

  Het kan dus wel! Ligt aan eigen inspanning denk ik..

 4. @Jan: het kan zeker, ik heb het ook geprobeerd. Maar het is niet voor iedereen makkelijk. Je moet wel wat weten. Pasfoto’s maken wordt steeds moeilijker

  @Jeroen: ik heb ook sterke twijfels over het milieueffect. Het zal niet meer zijn dan een reclameterm, staat wel hip enzo.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog