Over Henk Rodrigo en Theo Kock

Bij de Gelders NieuwsFoto zag ik weer de naam Theo Kock voorbij komen. Ik moet dan altijd aan mijn eerste schreden in de fotojournalistiek denken zo’n twintig jaar geleden alweer. Een van mijn bijbanen was fotograferen voor de lokale weekkrant De Liemers Lantaern. Prachtig vond ik dat, zeker als het wat serieuzer nieuws was. Dan stond ik naast de ‘grote jongens’: Theo Kock van De Gelderlander en Henk Rodrigo van de Arnhemse Courant, toen had je nog meerdere regionale dagbladen in Gelderland.

Als beginneling vond ik het fascinerend om te zien hoe zij werkten. Ook samen, ik herinner me nog dat we gedrieën ergens liepen en Kock films verloor uit zijn tas. Rodrigo pakte die gelijk op en gaf het aan hem. Niets geen concurrentie, maar collegialiteit, dat vond ik prachtig. Ze hadden ook vaak plezier samen en ik heb veel geleerd van hun werk en werkwijze. En wat was het indrukwekkend toen ze met de eerste digitale camera’s gingen werken. De grote Kodaks, dan was je toch echt wel een echte fotojournalist. Zij hadden de droombaan in mijn ogen.

Hoewel ik al een tijd uit de Liemers weg ben, houd ik nog altijd met een schuin oog hun werk in de gaten. Maak ik een klein sprongetje als Kock weer wat wint bij bijvoorbeeld de Gelders NieuwsFoto. Het doet mij deugd dat Kock nog steeds lekker aan het fotograferen is, ik kan hem niet anders voorstellen eigenlijk. Rodrigo is ondertussen gestopt, maar ook over hem lees ik weer wat leuks. In het Liemers Museum in mijn oude woonplaats is tot en met 19 juni 2016 een overzichtstentoonstelling te zien van de nieuwsfoto’s van Henk Rodrigo. Ik moet snel weer even terug naar Zevenaar.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste berichten in Inspiratie

Placeholder

Leren van film

Film en fotografie zijn totaal verschillend en tegelijk hebben ze veel overeenkomsten.…

Placeholder

Jaloersmakend mooi

Jeroen Nieuwhuis maakt prachtig werk met een duidelijke eigen staal. Inspirerend en…

Ga naar Top