Over Henk Rodrigo en Theo Kock

01-04-2016
1 min leestijd

Bij de Gelders NieuwsFoto zag ik weer de naam Theo Kock voorbij komen. Ik moet dan altijd aan mijn eerste schreden in de fotojournalistiek denken zo’n twintig jaar geleden alweer. Een van mijn bijbanen was fotograferen voor de lokale weekkrant De Liemers Lantaern. Prachtig vond ik dat, zeker als het wat serieuzer nieuws was. Dan stond ik naast de ‘grote jongens’: Theo Kock van De Gelderlander en Henk Rodrigo van de Arnhemse Courant, toen had je nog meerdere regionale dagbladen in Gelderland.

Als beginneling vond ik het fascinerend om te zien hoe zij werkten. Ook samen, ik herinner me nog dat we gedrieën ergens liepen en Kock films verloor uit zijn tas. Rodrigo pakte die gelijk op en gaf het aan hem. Niets geen concurrentie, maar collegialiteit, dat vond ik prachtig. Ze hadden ook vaak plezier samen en ik heb veel geleerd van hun werk en werkwijze. En wat was het indrukwekkend toen ze met de eerste digitale camera’s gingen werken. De grote Kodaks, dan was je toch echt wel een echte fotojournalist. Zij hadden de droombaan in mijn ogen.

Hoewel ik al een tijd uit de Liemers weg ben, houd ik nog altijd met een schuin oog hun werk in de gaten. Maak ik een klein sprongetje als Kock weer wat wint bij bijvoorbeeld de Gelders NieuwsFoto. Het doet mij deugd dat Kock nog steeds lekker aan het fotograferen is, ik kan hem niet anders voorstellen eigenlijk. Rodrigo is ondertussen gestopt, maar ook over hem lees ik weer wat leuks. In het Liemers Museum in mijn oude woonplaats is tot en met 19 juni 2016 een overzichtstentoonstelling te zien van de nieuwsfoto’s van Henk Rodrigo. Ik moet snel weer even terug naar Zevenaar.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

08-04-2024 17:13

Eindelijk heb ik de tijd en rust gehad om Eddy’s Oorlog te zien, de documentaire over een van de beste Nederlandse fotojournalisten ooit. Filmmaker Joost van der Valk volgt Eddy Van Wessel die meerdere malen naar de Oekraïne afreist om de gruwelijkheden daar vast te leggen. Al heel lang heb ik diep respect voor wat Van Wessel doet en hoe hij steeds weer weet te raken met zijn beelden. De documentaire versterkt dat en laat mij opnieuw beseffen hoe belangrijk het werk van fotojournalisten is.
(meer…)

Kereltje (20)

08-04-2024 11:49


Koningin Wilhelminaweg Groenekan, 07-04-2024 14:25

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children