Over grenzen

04-04-2019
1 min leestijd

Grenzen, mensen zijn er gek op. Je territorium afbakenen. Maar een grens is op zich arbitrair, want op welke basis is een grens gebaseerd? Als het gaat om landgrenzen is het vaak om macht, landbezit. Dat een grens niet hard is, blijkt ook wel als je kaarten bekijkt. Landsgrenzen veranderen, nog steeds. Hoe hard sommige leiders het ook willen verdedigen. Vaak verdedigen ze een grens die ooit anders was, zoals nu Donald Trump de grens met Mexico harder wil maken met een muur. Alleen, is het wel de echte grens van Amerika?

Documentair fotograaf Tomas Van Houtryve ging op zoek naar de oorspronkelijke Mexicaanse grens en ontdekte dat de Amerikaanse geschiedenis toch net even wat anders is dan hij op school leerde in Californië. Want de staat waarin hij opgroeide was tot in de negentiende eeuw Mexicaans grondgebied, net als de staten Arizona, Colorado, Nevada, New Mexico, Utah en Wyoming. De werkelijkheid is dus anders dan je zou denken. Dat komt, zo stelt Van Houtryve, door de beeldvorming door Hollywood. Die cultiveerde de western.

Van Houtryve ging op zoek naar foto’s van Californië die in de begintijd van de fotografie zijn gemaakt. Hij vond ze niet. Daarom ging hij zelf de oude Mexicaanse grens langs en maakte landschappen en portretten van de afstammelingen van voor de annexatie door Amerika met een platencamera. Het zijn prachtige foto’s geworden. En vooral is Lines en Lineage belangrijk werk, omdat het veel vertelt over de geschiedenis van het land. Het stelt de vraag om welke grenzen je nu strijdt en of het wel terecht is dat je rechten claimt die je denkt te hebben. Het is misschien niet een fijne boodschap voor veel Amerikanen, het is wel goed dat ze er notie van nemen. Luister vooral ook naar de voordracht die Van Houtryve hield tijdens een symposium.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Bertien van Manen overleden

Zondag, 26 mei 2024 is de Nederlandse fotograaf Bertien van

World Human Powered Speed Challenge dag 7 (slot)

De runs op zaterdag, de laatste racedag. In Battle Mountain