Open brief over optreden ME

04-10-2010
3 min. leestijd
2

Fotojournalist Mischa Rapmund was op 1 oktober aanwezig bij de krakersdemonstratie in Amsterdam. Die demonstratie liep uit de hand en ook Mischa kreeg daarbij slaags. Het incident zit de fotojournalist erg dwars en hij besloot een open brief te sturen. “Ik ben niet zo’n zeikerd over het algemeen, maar dit ging nergens over en was niet nodig”, zegt hij in een begeleidend schrijven naar mij.

Commandant politie Foto: Mischa Rapmund

Beste NVJ/NVF,

Als fotojournalist was ik afgelopen vrijdag 1 oktober 2010 werkzaam bij een demonstratie van krakers in Amsterdam. Ik heb al vele van dergelijke demonstraties mogen fotograferen en het verleden heeft bewezen dat deze demonstraties altijd op rellen tussen krakers en politie eindigen al dan niet uitgelokt door een van deze partijen.
Ook deze keer 1 oktober, na een ronde door de stad te hebben gelopen eindigde de demonstratie met een harde confrontatie tussen de politie/ME en krakers in de Spuistraat. Mijn inziens lokte de politie/ME een confrontatie uit door op een rustig moment er hardhandig een einde aan de demonstratie te maken. Dit resulteerde in een felle reactie van de krakers wat eindigde in de beelden van de rellen en vernielingen die we kennen.

Omdat ik goed weet hoe dergelijke demonstraties eindigen bleef ik in de buurt van de krakers fotograferen, ook toen de politie/ME geweld gebruikte om de demonstratie te eindigen. Op deze momenten vlogen stenen, flessen, fietsen, vuurwerkbommen en traangasgranaten langs me of kwamen voor mijn voeten neer. Met zowel mijn perskaart als camera in de hand heb ik goed kunnen fotograferen en de beelden kunnen maken die ik wil/moet maken als betrokken fotojournalist. Bij deze momenten van gewelds escalatie tussen ME en krakers werkte ik kortbij de knuppelende ME’ers wat toen nog goed ging, er werd toen nog voldoende rekening gehouden met me door de ME. Als ik op die momenten geraakt zou worden door een knuppel van de ME, zou dat door een fout geweest zijn en dat zou ik ze ook snel vergeven hebben..ik bevond mij op die momenten ‘in het heetst van de strijd’.

Op het moment dat het geweld te grote risico’s voor mij ging aannemen en ik verstandig iets meer ruimte moest maken voor de knuppelende ME en de vliegende objecten van de krakers heb ik even dekking moeten zoeken. Op het moment dat ik langs de kant van de Spuistraat ging staan is de ME langs mij af gegaan. Op dit moment gaf ik aan dat ik pers was (kaart tonende), wat aangenomen werd.
Omdat mij werd aangegeven door de ME dat ik afstand moest houden heb ik dat ook gedaan, er was op dat moment geen mogelijkheid meer om de confrontatie van dichtbij te mogen fotograferen. De ME begon een achterste linie te vormen en de politie Hondenbrigade begon nog meer ruimte te maken. 2 man Hondenbrigade en een bijhorende Commandant Hondenbrigade brachten rust in de achterste linie. Terwijl ik mijn perskaart duidelijk toon vraag ik aan de Commandant Hondenbrigade of ik door mag om verder te werken als pers. Hierop werd kortaf en aggressief gereageerd door de Commandant met de woorden ‘pers..niets mee te maken, geen pottekijkers vandaag!’, dit zelfs onnodig vergezeld met 3 flinke uithalen met zijn lange knuppel op hetzelfde moment die mij enkele malen op mijn been en zij van mijn lichaam hard raakte!!
Terwijl ik ineenkromp van de pijn, reageerde ik naar de Commandant met de woorden ‘dat was nergens voor nodig en dat weet je, ik kom hier om te werken!’, de Commandant leek zichtbaar geschrokken door zijn eigen aggressieve manier van optreden en mijn woorden en draaide zich direct om en liep weg van me. Op dit moment heb ik nog een foto van hem kunnen maken, om in iedergeval te weten wie deze man was die mij heeft geslagen na een simpele vraag..op zijn felgele shirt stond de text Commandant Hondenbrigade..hij zou beter moeten weten en zich moeten gedragen als Commandant.

Na dit onnodige grove geweld heb ik nog even doorgewerkt, maar mank lopend en met pijn in mijn lijf. De dag erna zaterdag 2 oktober zou ik eigenlijk nog foto’s gaan maken bij een volgende demonstratie van krakers in Nijmegen, dit heeft geen doorgang kunnen vinden doordat ik amper vooruit kwam door het gevolg van de rake klappen van deze Commandant. Het gehele weekend en ook vandaag maandag 4 oktober gaat iedere stap vergezeld met pijn in mijn knie en bovenbeen.

Het gehele weekend heb ik na kunnen denken of dit alles nodig was en de conclusie is zeer eenvoudig, ‘Er zijn bepaalde afspraken gemaakt tussen pers en politie, en deze mogen al helemaal niet beantwoord worden met geweld!’.

Ga ik hierdoor geen dergelijke zaken meer fotograferen? Natuurlijk ga ik als betrokken fotojournalist door met fotograferen, omdat het nieuws is en omdat het nodig is!

Hier mag publiekelijk aandacht aan worden besteed op alle mogelijke wijze, want dit optreden kon niet door de beugel!!

Met vriendelijke groet,
Mischa Rapmund (lid NVJ/NVF)

2 Comments

  1. Goed dat je het aankaart!, heb je ook aangiften gedaan? Ik wens je een voorspoedig lichamelijk/mentale herstel want iets wordt een deel van je eigen historie en al die mensen die het lees/hoort.

    ——*****———————————
    Onbegrijpelijk hoe dingen lijken te gaan tegenwoordig. Goede communicatie vaardigheden ligt aan de basis van harmonieus samenleven. Deze vaardigheid laat mij is soms in de steek moet ik erkenden.

    Mvg Gouwerijn

  2. Goed in ieder geval dat jullie dit serieus hebben genomen. Misschien dat op deze manier de ogen van vele worden geopend, ook bij de politie. Dat ze toch echt wat minder excessief met geweld moeten omgaan.
    Succes in ieder geval!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Nieuwste van Blog

Twee jaar later

19-06-2024 15:13

Vandaag twee jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn oudste zoon. Toen was het een vaderdag, nu een gewone woensdag. Ik telde iedere dag in het begin. Dagen zijn weken geworden, weken maanden en maanden worden nu jaren. We zijn dus weer een jaar verder. En wat voor een.
(meer…)

Ga naarOmhoog

Mis dit niet

Waarom fotografen als Eddy van Wessel zo ontzettend belangrijk zijn

Over Eddy van Wessel, een van Nederlands beste fotojournalisten ooit,

World Press Photo 2022 geeft aandacht aan kolonisatie

Red dresses hung on crosses along a roadside commemorate children