Op pad met een raadslid

Ruim drie maanden ben ik nu bezig met mijn fotoproject over het raadswerk. Het betekent veel raadsvergaderingen bijwonen, en zo nu en dan echt op pad. De berg met foto’s groeit al behoorlijk, aan goed uitzoeken ben ik nog niet toegekomen. Het aantal foto’s is eigenlijk niet het meest interessante van het project voor mij. Ik vind het vooral heel erg leerzaam. Over het raadswerk uiteraard en over de stad waar ik woon. Soms komt het zelfs heel dichtbij, zoals gisteren. Anne-Marijke Podt fietste met wijkraadvoorzitter Gerard van Wakeren door de wijk Noord-West. Door mijn wijk dus, want Ondiep is deel van Utrecht Noord-West.

Wijkbezoek Noord-West
Oudenoord Utrecht, 24-06-2014 14:14

Door dit soort bezoeken merk ik hoe slecht ik eigenlijk op de hoogte ben van het reilen en zeilen van Utrecht of zelfs van mijn wijk. En er gebeurt nogal wat in de wijk. Veel nieuwbouw in Pijlsweerd met de bijkomende problemen van het (fiets)parkeren, woningen die gepland staan bij een doorgaande straat met veel fijnstof en andere ongein, weer een Albert Heijn in de buurt die voor veel parkeeroverlast gaat zorgen, de buurtbibliotheek die op voorhand al is gesloten zonder echt alternatief en nog veel meer. Ook positieve dingen natuurlijk zoals het parkje bij de tussen de Laan van Chartoise, Marnixlaan en de Royaards van de Hamkade, de volksopera in Ondiep en de betrokkenheid van de buurtbewoners.

Wijkbezoek Noord-West
Ondiep Utrecht, 24-06-2014 15:17

Zoals het een goed raadslid betaamt nam Anne-Marijke Podt het goed in zich op, maakte aantekeningen en beloofde weinig. Want ja, belofte maakt schuld en daar kun je als politicus maar beter voorzichtig mee omgaan. De wijk- en werkbezoeken zijn niet alleen voor de raadsleden interessant, ook voor mij dus. Het ene na het andere verhaal dient zich aan. Kleine verhalen vaak, waar wellicht een groter verhaal achter schuil gaat. Het wakkert de journalist in mij wel aan.

Wijkbezoek Noord-West
Geuzenplantsoen Utrecht, 24-06-2014 15:24

Wat ook interessant is, maar lastig in beeld te brengen, is wat er uiteindelijk met alle informatie en kennis wordt gedaan. Wat komt er echt terug in de raad of bij de fractievergaderingen? Natuurlijk zijn de raadsleden bij ieder bezoek oprecht geïnteresseerd, dat wil nog niet zeggen dat de wensen ook per se worden gehonoreerd. Net als in de journalistiek moeten ook raadsleden eerst meerdere kanten van het verhaal horen en dan pas een mening vormen. Die overeenkomst boeit mij steeds meer en ik ga langzaam meer en meer begrijpen van de politiek. Voorlopig ben ik nog niet klaar.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste berichten in Achtergrond

Ga naar Top